Dne 21.8.2014 jsem zakoupila tel. NOKIA X Ds. Po měsíci jsem dala tel. na reklamaci. Vada byla údajně opravena. ASi po 14ti dnech se tatáž vada ozvala znova - nereagovalo tlačítko zpět. Opět jsme dali tel. na reklamaci, ale bohužel nám byl tel. vrácen s tím, že je mechanicky poškozen. Tak proč tu samou vadu poprvé opravili a podruhé to bylo poškozeno? Neudali důvod, jak byl tel. poškozen. Nic konkrétního jsme se nedozvěděli. č. reklamace je1081204745. Radi bychom dostali nějaké konkrétní vysvětlení a popřípadě tel. opravit.
NOKIA X Ds
oprava zboží či vrácení peněz
Pokud se jedná o totožnou vadu, měl by se prodávající vypořádat s tím, že první reklamace byla uznána a druhá nikoli, obzvlášť pokud se vada projeví v krátkém časovém intervalu. Dále byla reklamace uplatněna v prvních šešti měsících od převzetí věci, což znamená, že prodávající by měl doložit důkaz opaku, že vada nebyla přítomná na zboží při převzetí. Ustanovení § 2161 odst. 2 občanského zákoníku totiž stanoví, že projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení např. o nedodržení zásad o zacházení s věcí, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Společnost FAST ČR, a.s. byla o podané stížnosti informována, doposud však neprojevila zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. Případný spor tak bude možné řešit pouze v občanskoprávním řízení.