Dne 16.7.2014 jsem v prodejně Deichmann v Českém Krumlově zakoupila dámskou vycházkovou obuv za částku 449,- Kč. Dne 8. 11. 2014 se mi na botách samovolně při chůzi odlepily podešve bot, ve kterých jsem musela dojít do určeného místa, jelikož s sebou nenosím jiné boty. Dne 9.11.2014 jsem ihned tyto boty šla reklamovat do výše uvedené prodejny, kde byl se mnou sepsán reklamační protokol č. 0261681. Ihned po sepsání protokolu mi bylo řadovou prodavačkou sděleno, že reklamaci zamítá, jelikož usoudila, že věc byla používána i přes vadu. Na žádost, že ve věci chci písemné vyrozumění ze strany spol. Deichmann, kde bude odborně uvedeno z jakého důvodu byla reklamace zamítnuta, abych toto mohla dále použít v případě přezkumného řízení u znalce v oboru, mi bylo sděleno, že toto mi nedají, že si mám vše vyřídit sama u znalce. Dále byla prodavačka dotázána, jak může ona určit, že zboží bylo vícekrát používané s vadou, když není znalcem v oboru. Je pouze proškolená, což nemůže být bráno, jako znalec v daném oboru. Na toto bylo odpovězeno, že toto jí nezajímá, že ona je proškolená a žádost reklamace zamítá. V reklamačním protokolu jsem žádala o výměnu zboží. U vedoucí prodejny jsem se tázala, že pokud dojde k poškození obuvi v zimě, tak si mám boty sundat a jít bosa ve sněhu, uvedla, že když se mi rozbije kolo, tak na něm taky nepojedu.
Nicméně dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku se má za to, že vyskytne-li se na věci vada v průběhu šesti měsíců od jejího převzetí, zboží bylo vadné již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající.
Nesouhlasím s postupem pracovníků spol. Deichmann. Může pracovnice tuto reklamaci zamítnout, když výše uvedené znění občanského zákoníku má uvedeno ve svém reklamačním řádu pod bodem VI odst. 1?
1102209139 - Dámská vycházková obuv
Již v reklamačním protokolu jsem žádala nové zboží, ale vzhledem k tomu, jakou formou byla reklamace se mnou vyřízena, žádám náhradu celé částky za reklamované zboží.
S výjimkou případů, kdy je k provedení opravy určena jiná osoba, je prodávající povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží nebo poskytovaných služeb, případně i v sídle nebo místě podnikání. Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace.
Nepřijetí zboží do reklamačního řízení nebo nevystavení protokolu o vyřízení reklamace může být sankcionováno ze strany České obchodní inspekce. Dle zákona o ochraně spotřebitele se prodávající dopustí správního deliktu tím, že v rozporu s § 19 odst. 1 nepřijme reklamaci nebo nevydá spotřebiteli písemné potvrzení o reklamaci se stanovenými údaji.
Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem. Z odůvodnění reklamace by také mělo jasně vyplývat, co je tím důkazem, který domněnku uvedenou v § 2161 odst. 2 občanského zákoníku vyvrací.
Vážený zákazníku,
děkujeme za Váš podnět. Každou zpětnou vazbou se zabýváme. Kontaktuje nás proto, prosím, s danou záležitostí přímo na naší e-mailové adrese service-cz@deichmann.com.
s přátelským pozdravem
Váš Deichmann tým
Žádáme spotřebitele o sdělení výsledku řešení stížnosti a její uzavření.
Dne 7.12.2014 byla stížnost odeslána na e-mail uvedený společností Deichmann. Do dnešního dne nebyla od společnosti obdržena žádná odpověď, ani o převzetí e-mailu. S jednáním se společností Daichmann jsem silně znepokojena. Stížnost nechtějí řešit přes stránky dTestu, kde je to veřejné, ale interně přes e-mail a nejsou schopni na stížnost odpovědět.
Vážená zákaznice,
danou záležitost jsme prověřili a neevidujeme žádný výše zmiňovaný e-mail ze dne 7. 12. 2014. Pokud by se tak stalo, vždy informujeme naše zákazníky o přijetí e-mailu a o následném postupu v řešení dané záležitosti. Rádi bychom Vás proto požádali o opětovné zaslání. Využít lze i kontaktní formulář na našich internetových stránkách www.deichmann.com.
Deichmann tým
E-mail Vám byl přeposlán dne 28.12.2014. Pro přehlednější řešení situace bych volila celou věc sdílet na stránkách D-testu, kde by se mohli vyjádřit i ostatní zákazníci.
Společnost DEICHMANN-OBUV s.r.o. se rozhodla nevyužít možnosti mimosoudního řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, jež je založena na principu dobrovolnosti. Přesto nám poskytla alespoň obecné vyjádření, které připojujeme níže.
"V případě zájmu poskytnutí zpětné vazby na společnost DEICHMANN-OBUV s.r.o. můžete učinit na e-mailové adrese service-cz@deichmann.com, případně prostřednictvím kontaktního formuláře na internetových stránkách www.deichmann.com. Děkujeme."
Z výše uvedeného důvodu stížnost uzavíráme. V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.