Na podzim roku 2012 jsem koupila rozkládací sedací soupravu Ektorp. Minulý týden jsem ji rozložila a ráno už nešla složit. Protože na sedací soupravy je záruka 10 let, chtěla jsem ji reklamovat, ale samozřejmě účtenku po těch letech už nemám, nicméně spoléhala jsem se na členství v Ikea Family, kde je podle tvrzení Ikea možné nákup dohledat. Bohužel, dohledat tam jdou pouze nákupy za poslední 3 roky. Ještě k tomu jsem platila hotově, takže nemůžu nákup doložit výpisem z účtu, ale nechávala jsem si ji tenkrát dopravit Ikea dopravní službou, takže i takto by nákup šel dokázat, ale podle operátorů ze zákaznického centra Ikea uzná reklamaci, pouze pokud udám přesnou částku a přesný den nákupu. Žádala jsem je o cenu produktu na podzim 2012, to však nejsou schopni najít. Nechce se mi věřit, že zrovna Ikea se svým klubem Ikea Family nemá dostatek informací.
Ektorp rozkládací 3-místná pohovka
výměna, popřípadě oprava
Zákonná záruka za jakost je upravena v ustanovení § 2165 občanského zákoníku. Spotřebitel je dle tohoto ustanovení oprávněn uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí. Pokud se vada vyskytla na zboží později, v řešené věci po osmi letech od uzavření smlouvy, je možné věc reklamovat jen tehdy, je-li mezi stranami ujednána tzv. smluvní záruka za jakost.
Smluvní záruka za jakost se řídí tím, co si mezi sebou strany smluví ve smlouvě, jen podpůrně se použije zákon. Pokud je tedy mezi stranami sjednána lhůta pro uplatnění reklamace v délce trvání deset let, je možné zboží reklamovat i např. po osmi letech (jako v této konkrétní věci). Pokud je mezi stranami sjednán způsob uplatnění reklamace tak, že je nutné při reklamaci předložit originální doklad o koupi, je spotřebitel povinen ho předložit.
Pokud se společnost zavázala, že spotřebiteli, který je členem nějakého bonusového programu, poskytne údaje o uzavřených smlouvách, měla by mu tyto údaje na žádost poskytnout. Pokud se k ničemu takovému nezavázala, takovou povinnost nemá a jednalo by se o její dobrou vůli a vstřícný krok ke spotřebiteli.
Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.