Jsem příjemce mezinárodního balíku, který byl zaslán (3.července 2020) z Korejské republiky do Česka.
Dlouhý čas jsem však neobdržela žádné zprávy ze strany dopravce (kontakt na příjemce uveden byl - e-mail). Později asi od srpna jsem pátrala po sledovacím čísle, které mi nebylo odesílatelem poskytnuto. 13.11. jsem dohledala, že dopravcem je UPS. Když jsem UPS kontaktovala (16.11.), byl dle UPS balík již zničen, neboť dle jejich tvrzení, nebyl na příjemce uveden kontakt (což není pravda, kontaktní e-mail na příjemce uveden byl). Dle jejich slov poprosili korejské UPS o daný kontakt - bez odezvy, a tedy balík zničili. Zde se korejské UPS vyjádřilo jinak - 13.11 (shodou okolností stejné datum, co jsem po balíku začala více pátrat) aktualizovali informace o příjemci na žádost českého UPS, ale bez odezvy. Korejci poslali 4 upozorňující maily 16., 17., 18. a 23.11.2020. Poté jim české UPS napsalo, že byl balík již zničen.
Následně jsem napsala ohledně tohoto rozkolu českému UPS email, později jsem byla přesměrována na reklamační oddělení bez bližší odpovědi (a to 22.února 2021), po několika mých upomínkách přišel email, že balík byl zničen za dohledu celní správy. Od toho data jsou další moje emaily zcela ignorovány a má stížnost nevyřešena.
Služba přepravy balíku s osobními věcmi. Číslo zásilky: 1Z74WR860472796530.
Požaduji náhradu škody, kterou mi UPS neoprávněným zničením balíku (bez kontaktování)způsobilo. Hodnota balíku byla 12 000 Kč + doprava Premium Delivery 3 400 Kč, chtěla bych tedy finanční náhradu škody 15 500 Kč.
Pokud šlo o přepravu zboží, které spotřebitel zakoupil od prodávajícího a smlouvu o přepravě uzavíral s přepravní společností prodávající, je podle českého práva za včasné doručení zboží odpovědný právě on, protože povinnost dodat zboží je dle českého práva splněna dojitím zboží do místa dodání, tj. standardně do bydliště spotřebitele. Spotřebitel v takovém případě může požadovat po prodejci dodání náhradního zboží, popř. odstoupit od smlouvy s prodávajícím v případě jeho (výrazného) prodlení s dodáním. Prodávající je v takovém případě oprávněn uplatnit reklamaci u svého smluvního partnera, pokud služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou (tento vztah dvou podnikatelů - tj. prodávající a přepravce - se ale v zásadě nijak nedotýká spotřebitele).
Pokud šlo o přepravu zboží a smlouvu o přepravě uzavíral s přepravní společností přímo spotřebitel, je za včasné a bezvadné doručení odpovědný přepravce, přičemž práva z vadného plnění, popř. nároky na náhradu škody spotřebitel může uplatnit přímo vůči přepravci. Není-li smluvně ujednáno jinak, identita příjemce může být sdělena přepravci i neformálně, zákon zde nepočítá s žádným přísně formálním způsobem sdělení. Proto lze za dostačující způsob sdělení identity příjemce považovat např. sdělení v objednávce, v předsmluvních jednáních, nebo i prostřednictvím tzv. 'aktualizace údajů', ke které mělo dojít v tomto případě. Není nutné, aby se identita příjemce objevila v samotných smluvních dokumentech.
Zničení zásilky bez smluvního ujednání, které by k tomu přepravce opravňovalo, není možné.
Pokud takové smluvní ujednání existuje a přepravce je oprávněn nedoručenou zásilku zničit, je toto smluvní ujednání podle našeho názoru zásadně nepřiměřené (§ 1813 občanského zákoníku). Jelikož jsou ustanovení o spotřebitelské kupní smlouvě přiměřeně použitelná i u jiných smluvních typů, domníváme se, že i u přepravní smlouvy uzavřené mezi podnikatelem a spotřebitelem vzniká povinnost podnikatele - alespoň po nějakou přiměřenou dodatečnou dobu - zboží skladovat a umožnit spotřebiteli jeho vyzvednutí v náhradním termínu. Za skladování má podnikatel nárok na skladné. Proto máme za to, že v případě, že spotřebitel zásilku nepřevzal, by ji přepravce neměl zničit.
Byla-li zásilka nedoručená, resp. nedoručitelná vinou přepravce, nemůže přepravce zásilku zničit bez ohledu na smluvní ujednání.
Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.