Dráčik - DUVI CZ s.r.o.

#50324Nemožnost výměny

27.04.2021, před 4 lety

Petra Melešová

Dne 13. 4. 2021 jsem v prodejně Dráčik zakoupila figurku Spiderman v hodnotě 399 Kč. Minimálně 3x (telefonicky, osobně) jsem se dotazovala, zda mohu zboží vyměnit (dárek k narozeninám) a v jaké lhůtě. Ve všech případech mi bylo jednoznačně sděleno, že zakoupenou věc mohu vyměnit do 21 dní v původním neporušeném obalu a samozřejmě s účtenkou. Dne 24. 4. 2021 jsem šla dárek vyměnit - lhůtu jsem dodržela - od nákupu uběhlo 11 dní, výrobek nebyl rozbalen, účtenku jsem předložila. Bohužel mi po tom všem bylo sděleno, že nakonec vlastně výrobek nemohu vyměnit ani vrátit, jelikož je v této chvíli na něj akce. Že to dle nových podmínek firmy nesmějí zaměstnanci provést. Personál mi potvrdil, že na tuhle skutečnost zákazníky neupozorňují. Zákazník tyhle interní věci nemůže vědět a také nemůže vědět, co bude v následujících 21 dnech od nákupu v akci a tím si případně rozmyslet, zda danou věc pořídí, jelikož už nepůjde vrátit.

Figurka Spiderman

Výměna za jiné zboží. Případně vrácení peněz.

27.4.2021 08:51, před 4 lety

Při vrácení zboží, které bylo zakoupené v běžném kamenném obchodě, neexistuje zákonné právo cokoliv vrátit zpět bez udání důvodu. Možnost vrátit či vyměnit zboží je ve velkých obchodech sice obvyklá, není to však povinností podnikatele. Na výměnu či vrácení zboží spotřebitelce tedy ze zákona neplyne právní nárok, jedině kdyby to prodejce garantoval nad rámec zákona ve svých obchodních podmínkách. Pokud se však prodejce zavázal při uzavírání kupní smlouvy, že lze zakoupené zboží vyměnit či vrátit ve lhůtě 21 dnů ode dne zakoupení, pak je povinen svůj závazek splnit.

Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má také možnost se obrátit na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář www.adr.coi.cz).

4.6.2021 13:05, před 4 lety

14.7.2021 14:11, před 3 lety

Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.

Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.