Minuly rok v lednu jsme si po roce šetření objednali přes internet u Blue Style zájezd do Egypta, který se měl konat v září roku 2020 a zaplatili jsme zálohu 21 tisíc. Na přelomu dubna/května mi kazdy týden posílali emaily, že pokud se zájezd neuskutecni tak mám na výběr ze 3 možnosti. 1.vrátí nám 5 tisic 2.obycejny voucher 3.supervyhodny voucher s 10% slevou. Na to jsem reagovala emailem, že ani jedna možnost se mi nelíbí a že dle ministerstva patřím do ohrožené skupiny (jsem na rodicovske dovolené) a tím pádem mám nárok na vrácení celé částky. Odpověď byla taková, že nemají povinnost peníze vracet a že pro nás bude nejvýhodnější prijmout voucher Travel Safe+,odkaz byl přímo v emailu s jejich odpovědí. Doslova mi byl vnucen tento "supervyhodny" voucher. Email s CK mám schovaný jako důkaz pro případné další šetření. Po dnešním telefonátu s operatorkou jsem se dozvedela, že peníze nedostanu, že jsem si vybrala špatný voucher, (nevybrala byl mi vnucen) a že mužem letět příští rok pokud nesouhlasíme s podmínkami pro cestování. To jako vážně? Už rok a půl máte naše našetřené peníze a další rok nebo dva roky je ještě mít budete? Loni mi bylo cestovních kanceláří a lidi co přišli o práci líto, ale když vidím jak jednate se svými klienty, které máte díky svým voucherum jako rukojmí, tak je mi z vás do breku. Děkuji za vyřízení
Travel Safe +
Požaduji vrácení celé zálohy.
Forma vratky všech doposud uhrazených plateb za zájezd (není rozhodné, zda byla částka zaplacena celá či nikoliv) by v souladu se zákonem 185/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na odvětví cestovního ruchu (dále jen jako lex voucher), měla být buď ve formě peněžních prostředků, anebo ve formě ("zákonného") voucheru, jehož parametry a možnosti odmítnutí vymezuje lex voucher.
Je-li spotřebitel ve skupině tzv. zvlášť zranitelných osob ve smyslu § 3 odst. 3 lex voucher, má nárok na vrácení výhradně peněžních prostředků (veškerých) a "zákonný" voucher může odmítnout.
Jiný typ voucheru ("smluvní voucher") je sice možné nabídnout, zdůrazňujeme ovšem, že jde o nabídku k dohodě. Spotřebitel by proto musel tento "smluvní voucher" dobrovolně a výslovně přijmout, přičemž pořadatel cestovní kanceláře by musel spotřebitele zřetelně a jasně poučit:
- o vlastnostech voucheru (tzn. uvést, že nejde o voucher s parametry dle zákona lex voucher), dále
- o právu spotřebitele tento voucher odmítnou a
- požadovat veškeré uhrazené platby za zájezd nepokrácené o odstupné.
Pokud by k těmto krokům při nabízení voucheru nedošlo, mohl by spotřebitel namítat, že byl uveden v omyl, a proto je uzavřená smlouva (resp. jednání, kterým spotřebitel akceptoval "smluvní voucher") v souladu s § 583 občanského zákoníku neplatná. Neplatnost má za následek, že spotřebitel by mohl žádat vrácení peněžních prostředků, neboť přijetí voucheru nebylo platné.
Z obsahu stížnosti navíc vyplývá, že společnost poskytovala spotřebiteli nepravdivé informace. Tento její postup by bylo možné hodnotit jako tzv. nekalou obchodní praktiku ve smyslu § 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Dozorovým orgánem oprávněným řešit případný podnět spotřebitele je v tomto případě Česká obchodní inspekce.
Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.