AutoESA a.s.

#50771Zvýšená cena během rezervace

20.05.2021, před 4 lety

Karolína Bělochová

Objednali jsme si nezavaznou objednávku automobilu. Den poté, jelikož bylo na druhé straně republiky, jsme si chtěli jet auto prohlédnout a případně ihned koupit. Byli jsme vážní zájemci. Večer jsem se všimla, ze námi rezervované auto bylo zdraženo o necelých 30.000 Kč. Ihned jsem volala na pražskou centrálu a bylo mi řečeno, ze se muže stát, ze když se dá auto do prodeje, muže dojít o zvýšení ceny max. do výše 12.000 Kč, ale o 30.000 Kč? Na to mi bylo odpovezeno, ze se spoji s pobočkou co se stalo. Po hodině volali, ze je to v pořádku, ze se stala výjimečná situace a ze není možné auto koupit za rezervovanou cenu. Mám i doloženo, za jakou cenu bylo auto rezervováno. Nechapu jak se muže takto klamat zákazník. A nikdo s tím nic nezmuze :-(.

Prodej automobilu Škoda Citigo 1.0i Style - navýšení ceny.

To by mě zajímalo, je toto vůbec možné?

31.5.2021 11:22, před 4 lety

Podnikatel je povinen spotřebiteli sdělit v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy nebo před tím, než spotřebitel učiní závaznou nabídku, cenu automobilu, případně způsob jejího výpočtu včetně všech daní, poplatků a jiných obdobných peněžitých plnění. Tato cena musí být konečná.

Složení zálohy nemá za následek uzavření smlouvy. Poskytne-li podnikatel spotřebiteli ke dni složení zálohy informaci o ceně, nemusí být tato informace o ceně podle našeho názoru nutně zavazující. Je-li však cena v průběhu jednání o smlouvě měněna, musí to probíhat srozumitelným a transparentní způsobem, aby se předešlo uvedení spotřebitele v omyl.

Spotřebitel není povinen aktualizovanou, resp. navýšenou cenu akceptovat jen proto, že složil zálohu. V případě, že nebude s navýšenou cenou souhlasit, nemusí smlouvu o koupi automobilu uzavírat. Má totiž spravedlivý důvod k tomu, aby jednání o smlouvě ukončil a zálohu si vyžádal zpět.

Podnikatel není v tomto případě (tak, jak je popsán ve stížnosti) oprávněn si zálohu pokrátit s odkazem na to, že mu neuzavřením smlouvy vznikla škoda. Spotřebiteli náleží navrácení celé zálohy.

Pokud by se prokázalo, že jde o cílenou a obvyklou praktiku, mohlo by takové jednání (tzn. nejprve sdělení nižší částky, která se v průběhu jednání o uzavření smlouvy zvýší) naplňovat znaky tzv. vábivé reklamy, která je zakázanou obchodní praktikou dle přílohy č. 1 k zákonu 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Tuto skutečnost si může ověřit příslušný krajský živnostenský úřad. V případě porušení tohoto zákazu hrozí prodávajícímu pokuta. Spotřebitel může podat podnět přímo krajskému živnostenskému úřadu.

30.6.2021 14:26, před 4 lety

5.8.2021 14:25, před 3 lety

Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.

Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.