S BS jsme původně měli letět 15.5.21 na Djerbu. Ze zdravotních důvodů táty, důvody jsem doložila lékařskou zprávou z nemocnice, jsem požádala o přeložení termínu na září 21. Bylo mi vyhověno, mám samozřejmě koupen travel save
Dostala jsem nabídku na září, poptala jsem ještě hotel vedle, kam pravidelně létáme. Dostala jsem nabídku a ihned jsem ji potvrdila. Nedělo se nic. po 14. dnech jsem dostala aktualizovanou nabídku do hotelu, která však byla o 35 tisíc dražší!!!
To jsem samozřejmě neakceptovala. Bylo mi sděleno, že s tím BS nic nemůže dělat. Nic víc.
Dne 14.5. mi pan Vlastimil Sikl (pokud je tohle klíčový zaměstnanec, bude BS brzy v úpadku) napsal, že buď 15.5.21 odlétáme, nebo zaplatíme přes 80 tisíc, jako plné storno. Přičemž zdravotní stav se samozřejmě nezlepšil a letět jsme nemohli. Když mi BS vyšlo vstříc s odkladem na září, opravdu jsem nečekala výhružku - buď dáte místo 80.000,-Kč téměř 120.000,- a můžete v září, nebo zaplaťte 80.000,-Kč a nezájem, že máte potvrzení od lékaře. Dále už Sikl nekomunikoval a přišel mi dopis, ať doplatím zájezd, na kterém jsme nebyli, nebo že přijde žaloba.
Takže - prosím o vyjádření od KOMPETENTNÍ OSOBY. O přečtení mých korespondencí a informaci, jak budeme postupovat dále. Polovinu mám zaplacenou, ráda bych s rodinou odletěla v září, jak jsme se domluvili.
Děkuji, Lucie Jandová, dlouholetá klientka.
Preferuji se domluvit na původní nabídce, tzn. odletu v září 2021. Nabídku hotelů určitě umí BS poslat.
Z obsahu stížnosti nám vyplývá, že spotřebitel uzavřel smlouvu o zájezdu s původním termínem konání v květnu 2021. Tento závazek byl posléze patrně změněn (došlo k tzv. novaci) a termín konání byl posunut na září 2021. Po provedení novace (resp. po uzavření smlouvy o zájezdu s termínem konání 2021) došlo k jednostranné změně ceny. Jednostrannou změnu ceny občanský zákoník v případě pořádání zájezdu připouští, nicméně spotřebitel má možnost navrhovanou změnu odmítnout a od smlouvy o zájezdu odstoupit, a to bez povinnosti hradit stornopoplatky. Právo odstoupit od smlouvy o zájezdu bez povinnosti hradit stornopoplatky pro tuto situaci výslovně uvádí § 2531 odst. 2 občanského zákoníku.
Pokud cestovní kancelář tvrdí spotřebiteli prostřednictvím svého zaměstnance opak, jedná se o nekalou obchodní praktiku. Spotřebitel se může v takovém případě obrátit s podnětem na dozorový orgán, kterým je v řešené problematice Česká obchodní inspekce. Ta je oprávněna uložit cestovní kanceláři pokutu za porušování zákona o ochraně spotřebitele. Zároveň se jedná o uvedení spotřebitele v omyl. Pokud by v důsledku tohoto omylu vznikla spotřebiteli jakákoliv škoda, může ji po cestovní kanceláři vymáhat.
Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
Dále může spotřebitelka využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.