v roce 2018 jsem dostal nabídku od úřadu práce kraje Vysočina na pracovní pozici obchodního zástupce pro jihlavskou firmu Big Boss -2017 s.r.o. , kde majitel firmy byl zapsán pan Radek Tomášek. Asi týden jsem v této pofidérní firmě působil. Člověk s jménem Radek Tomášek v této firmě působil jako ,, bílý kůň " podvodníka Evžena Bukarenka, který firmu řídil. Moje činnost v této firmě byla hledat firmy a nabízet jim pracovníky z Ukrajiny, domlouvat si schůzky s těmito firmami. V práci se mi úspěšně dařilo, do té doby, než jsem zjistil, že Ukrajinec Bukarenko je podvodník, který zaměstnává lidí z Ukrajiny nelegálně, buď na polské vízum či na turistické. Tento člověk mi nezaplatil za týden mojí aktivní činnosti ve firmě, kde jsem pracoval více jak 10 hodin denně + cesta a projetá nafta. Nahlášen úřadu práce , inspektorátu práce + policii ČR a cizinecké policii. Tento člověk kudy chodí, tudy lže a okrádá jak Čechy tak i Ukrajince. Vyhněte se prosím této podvodné firmě a jménu Evžen Bukarenko!
Podvodník z Ukrajiny Evžen Bukarenko mi dluží výplatu za 7 prac. dní
Úhrada výplaty za 7 prac. dní ( více jak 70 hodin práce ) + náklady s tím spojené ( cesty do zaměstnání + čas ).
Podle § 109 zákoníku práce přísluší za vykonanou práci zaměstnanci mzda, plat, nebo odměna z dohody. Podle § 141 zákoníku práce jsou mzda nebo plat splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku. Pravidelný termín výplaty mzdy nebo platu musí být sjednán.
Pokud zaměstnanec neobdrží mzdu ve stanoveném termínu, je vhodné, aby zaměstnavatele vyzval písemnou formou k plnění.
Dále je možné vyzvat zaměstnavatele k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.
Další možností je poté podání žaloby a následný soudní spor.
Pokud by byl zaměstnavatel v insolvenci, zaměstnanec má možnost požádat o uspokojení dlužných mzdových nároků Úřad práce ČR.
Zaměstnanec také může podat podnět ke kontrole místně příslušnému oblastnímu inspektorátu práce, který provádí kontrolu dodržování pracovněprávních předpisů.
Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.