Odstoupil jsem 11.5. od kupní smlouvy na zařízení IQOS 3 Duo po cca roce a půl od koupě z důvodů několika závad na zařízení (3 postupně v minulosti a rovnou 2 najednou těsně před odstoupením). Zařízení jsem koupil 10.12.2019 ve 13:10 v kamenném obchodě IQOS ve Slovanském domě. Nárok na odstoupení od smlouvy mi byl uznán a zboží jsem zaslal na uvedenou adresu. 11.5. po odeslání zboží jsem poslal na jejich email dokumenty o převzetí k doručení zásilky Českou poštou a výpis z karty/účtu, kterou jsem dané zboží platil, protože po stěhování nemohu najít účet. Zařízení IQOS bylo bez účtenky několikrát reklamováno, protože je zaregistrováno v jejich online systému "IQOS Club" a při nákupu mi bylo řečeno, že účtenku nebudu potřebovat díky zmiňované registraci. Obchodník mi poté potvrdil, že vadné zboží dostal 12.5. Můj problém tkví v tom, že se mi ozvali emailem až 24.5. s tím, že nemám účtenku a že bych ji měl dodat, jinak nemohou zahájit refundaci. Dodal jsem ale veškeré mé údaje i s výpisem z karty, screenshotem z bankovní aplikace, kdy jsem uvedené zboží kupoval a zařízení bylo registrováno na jejich webu pod mým jménem. Komunikace s obchodníkem je prakticky nemožná - pracovníci podpory prý nemají kompetence toto řešit a nemohou mně prý ani dát kontakt na "centrální tým" který toto řešit může. Dnes je 7.6. a stále nemám peníze na účtu, navíc jsem dnes kontaktoval opět online podporu a vypadá to, že už ani tam neví, že to zařízení mají a že to řeší - ještě minulý týden ale "případ" viděli v systému.
IQOS 3 Duo
Vrácení peněz v co nejbližší době
Při uplatňování reklamace není nutné, aby spotřebitel překládal podnikateli účtenku. Stačí, že prokáže, že zboží u podnikatele zakoupil. K tomu stačí např. výpis z účtu při platbě kartou či převodem, reklamační protokol z předchozí reklamace nebo specifičnost zboží (nikdo jiný ho neprodává), v krajním případě i svědecká výpověď.
Pokud tedy prodávající na základě tohoto prokázání reklamaci uznal, je povinen spotřebiteli vrátit peníze, pokud spotřebitel pro opakovaný výskyt vad odstoupil od smlouvy.
Společnost byla kontaktována, bohužel však dosud neprojevila zájem se vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
Dále může spotřebitel využít možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Více informaci k uvedené službě lze nalézt na webové adrese www.adr.coi.cz.