Lidl Česká republika s.r.o.

#51119Dvojí rezervace peněz z účtu za jeden nákup

09.06.2021, před 4 lety

Milan Svitek

Dne 9.6.2021 v 9:17 hod jsem v prodejně Lidl Česká republika v.o.s., provozovna: Praha, Nárožní chtěl provést za nákup platbu kartou přes mobilní telefon. Pokladní mi ještě před placením sdělila, že terminál dnes nějak nefunguje, něco s ním provedla, nastavila mi ho a řekla: zkuste to. Platbu ale nešlo provést. Znovu si vzala terminál do rukou, poté mi jej znovu nastavila a následně se mi podařilo provést platbu kartou. Okamžitě mi na mobilní telefon přišla zpráva z mojí banky o uskutečněné platbě pro Lidl ČR. Pokladní mě však upozornila, že se jí neotevřela pokladna, a proto prý platba nebyla provedena a nemohu odejít. Poté pokladní zavolala vedoucí, která mi i přesto, že jsem jí ukázal potvrzení o provedené platbě na svém mobilním telefonu, tvrdila, že se jedná pouze o rezervaci a platbu přesto musím provést znovu. Na mojí reakci, zda je normální požadovat po zákazníkovi opakovaně úhradu již zaplaceného nákupu, reagovala tak, že chyba je na straně mé banky a mám si to vyřídit s ní. Poté k nám přišla další zaměstnankyně, údajně rovněž vedoucí, hovořící slovensky, která rovněž trvala na tom, že mám provést platbu znovu a zavolat si na zákaznickou linku mé banky.

Následně jsem k terminálu celkem po čtvrté přiložil svůj mobilní telefon za účelem provedení úhrady nákupu. Později mi toto vedoucí potvrdila i na účtence, kam ručně napsala "rezervace platby 4x" a podepsala ji. Po tomto čtvrtém přiložení k terminálu platba opět proběhla a pokladní se konečně otevřela pokladna a sdělila mi, že platba byla provedena.

Ještě před odchodem z obchodu jsem měl a dosud stále mám na svém účtu dvě rezervace od společnosti Lidl. Nadto každá z těchto rezervací je na jinou částku. První je na částku 398,64 Kč a druhá na 392,64 Kč. Hodnota nákupu dle účtenky je 392,64 Kč.

Účtenka č. 03503; Terminál: LIDL2712-53268271

Žádám o okamžité odblokování částky 398,64 Kč a rovněž o vyjádření, z jakého důvodu jsem byl nucen zaměstnanci společnosti Lidl k opakovanému provádění plateb a osočován z toho, že chyba je na straně mé banky. Toto je s ohledem na shora uvedené skutečnosti nepravdivé, když zcela zjevně byla chyba v platebním terminálu.

17.6.2021 10:18, před 4 lety

Získala-li společnost majetkový prospěch bez právního důvodu (podruhé stržená platba), bezdůvodně se obohatila. Kdo se bezdůvodně obohatí, má povinnost vrátit ochuzenému vše, co od ochuzeného získal ihned poté, co byl k tomu vyzván. Neučiní-li tak, ocitá se v prodlení a ochuzený má navíc možnost žádat zákonný úrok z prodlení.

17.6.2021 12:03, před 4 lety

Dobrý den, pane Svitku. Omlouváme se Vám za způsobené nepříjemnosti v naší prodejně. Doporučujeme Vám v této záležitosti kontaktovat náš zákaznický servis na e-mail hotline@lidl.cz . Děkujeme, že jste se na nás prostřednictvím dTestu obrátil. Přejeme Vám hezký den. S pozdravem Lidl Česká republika

25.7.2021 19:38, před 3 lety

30.8.2021 22:36, před 3 lety