innogy Energie, s.r.o.

#51503Neuznání reklamace

4 měsíce 3 dny 3 hodiny

02.07.2021, před 4 lety

Jiří Štěpánek

Reklamovaná služba je poskytována provozovatelem distribuční soustavy
(ČEZ Distribuce,a.s.), kterému byla reklamace předána. Vyjádření provozovatele distribuční soustavy je následující.
Dne 06.04.2021 jsme na odběrném místě provedli kontrolu měřicího zařízení číslo 1470168851, kdy jsme zjistili závadu: nečitelný displej elektroměru. Na základě těchto zjištění jsme měřicí zařízení demontovali a zaslali do Autorizovaného metrologického střediska z důvodu ověření jeho metrologických vlastností – elektroměr nevyhověl zkoušce přesnosti.

Tedy ČEZ dodal vadné zařízení a požaduje ode mne za období, kdy elektroměr neměřil, 300% doplatek za odběr. Konstantně mám odběr 3x nižší. Odvolal jsem se dvakrát a navrhoval zprůměrovat odběr z minulých let a to považovat jako logický doplatek. Bez uznání mého požadavku.

ČEZ dodal vadné zařízení (elektroměr) a požaduje ode mne za období, kdy elektroměr neměřil, 300% doplatek za odběr. Konstantně mám odběr 3x nižší.

Navrhuji zprůměrovat odběr z minulých let a to považovat jako logický doplatek. Osobně nemohu za vadný přístroj v majetku ČEZ.

13.7.2021 16:07, před 4 lety

Za bezvadnost měřícího zařízení odpovídá odběratel. Je tedy na jeho odpovědnosti, aby bylo měřící zařízení v pořádku a zcela provozu schopné. V případě, že měřící zařízení nefunguje, může se jednat o neoprávněný odběr ze strany odběratele. Ten je v takové situaci povinen nahradit dodavateli energií škodu za neoprávněně odebranou energii a uhradit mu náklady spojené se zjišťováním neoprávněného odběru.

Pokud se skutečná výše neoprávněného odběru nedá zjistit a odběratel s dodavatelem se nedohodnou, určuje se výše náhrady podle zvláštních vyhlášek. Dodavatel tak může při výpočtu náhrady vycházet ze spotřeby spotřebičů instalovaných v místě odběru, ale vyhlášky umožňují dodavateli stanovit náhradu i na základě maximálně technicky možného odběru, který může být i několikrát vyšší než běžná reálná spotřeba.

Energetický regulační úřad připouští, že dodavatelé někdy účelově využívají náhradní výpočet dle vyhlášek místo skutečného zjišťování výše odběru, aby náhradu maximalizovali. Ústavní soud v souvislosti s neoprávněným odběrem elektřiny, který se dá však vztáhnout i na odběr ostatních energií, uvedl, že je na obecných soudech (k nimž by spor mezi dodavatelem a odběratelem mohl dospět), zda a jak vyčíslí výši náhrady. Pro výpočet nemusí vůbec použít vyhlášky, ale může vzít například v úvahu předchozí historii spotřeby energie. Máme za to, že tato varianta je v případě nezaviněného poškození měřícího zařízení nejspravedlivější, není-li zde důvod se domnívat, že by se měl odběratel od spotřeby z minulých let nějak výrazně odchýlit.

V případě nevyřešení sporu pomocí této služby se můžete obrátit na Energetický regulační úřad.

5.11.2021 16:19, před 3 lety