nastoupil jsem na uvedenou školu a odstudoval si 2 semestry. Vše jsem platil jak bylo domluveno a žádný problém nebyl. Následně jsem dostal slušnou pracovní příležitost jsem se rozhodl studium pozastavit. Ani tento požadavek nebyl zadarmo ale zaplatil jsem protože jsem chtěl školu v budoucnu dostudovat. Časem mi ale došlo, že novou práci a školu dohromady nepůjdou a jednoho se budu muset vzdát (škola kterou platím? nebo práce která platí mne?) vyhrála práce a já tedy šel ústně na studijní oddělení ukončit studium s předstihem ještě před začátkem semestru. Nic se nedělo a já považoval studium za ukončené a školu jsem již vícekrát nenavštívil. Bohužel se mi po nějaké době ozvali, že mám neuhrazené faktury za následující semestr. Ihned jsem volal i na studijní oddělení i na fakturace, že studium je ukončeno já u nich nestuduji a ať si v tom udělají pořádek. Domluva byla špatná a nezdárná, bylo mi vyčteno, že jsem žádost o ukončení nepodal přes informační portál (do kterého jsem již neměl přístup). Oznámil jsem, že jsem studium ukončil ústně přímo na pobočce ale podle jejich to neplatí. Nyní mi poslali z advokátní kanceláře dopis a výhružka s žalobou. Jistě, že za tu dobu už úroky vykouzlili větší sumu. Beru to jako podvod, pokud byla nutnost ukončit studium přes informační systém měli mi to oznámit, když jsem jim oznámil ukončení studia na pobočce.
Studium na vysoké škole
Chci pouze férové jednání. Za vše odstudované jsem zaplatil. Neschopnost studijní referentky není můj problém.
Podle § 1759 občanského zákoníku smlouvu lze zrušit jen se souhlasem všech stran (dále jen dohodou), anebo z jiných zákonných důvodů.
Zrušení smlouvy dohodou je možné provést v jakékoliv formě, nevyžaduje-li zákon formu kvalifikovanou (např. písemnou, popřípadě formu veřejné listiny). Nic na tomto závěru nemění ani skutečnost, že smlouva, jež je dohodou rušena, byla původně uzavřena v písemné formě. Rovněž není na překážku, pokud se strany v původně uzavřené smlouvě dohodly na tom, že smlouvu lze zrušit jen písemně. Dohodnou-li se strany (tzn. spotřebitel se zaměstnankyní na studijním oddělení, která zastupuje podnikatele podle § 430 občanského zákoníku) výslovně na zrušení smlouvy v jiné než původně sjednané formě, tedy pokud projeví vůli učinit právní jednání a být z něj zavázány v této jiné formě (v tomto případě forma ústní), pak takový projev vyjadřuje nutně 'aktuálnější' vůli stran, vedle níž nemůže původní vůle (a sice vůle provádět zrušení smlouvy písemně) obstát a která by měla dostat přednost před tím, co strany projevily někdy v minulosti. Provedením neformálního jednání (v tomto případě ústního ukončení smlouvy - pozn. aut.) zde nedochází k porušení smluvní formy, ale naopak k její realizaci, neboť forma jednání zcela odpovídá vůli jednajících stran (LAVICKÝ, P. a kol. Občanský zákoník I. Obecná část (§ 1−654). Praha: C.H.Beck, 2014, s. 2031). Shodně se vyjadřuje i odborná literatura k DCFR, která uvádí, že "[...] by bylo v rozporu s dobrou vírou jednajících stran setrvat na závaznosti dohody o formě, pokud smluvní strany následně jasně projevily vůli použít formu jinou. Pokud se ukáže, že obě strany sjednaly dohodu o [...] zrušení jejich právního vztahu, ale nedodržely sjednanou formu, musí být jejich dohoda platná."
Na výše uvedených názorech proto stavíme naše stanovisko, že ústní ukončení smlouvy je platné (zákon nevyžaduje písemnou formu ukončení smlouvy o studiu na soukromé vysoké škole). Nicméně musíme zdůraznit, že prokázání ústního ukončení smlouvy spolu se zaměstnancem školy bude pro stěžovatele pravděpodobně velmi komplikované, ne-li nemožné.