v kamenné prodejně mobil/provás v Brně jsme si 16.7.2021 v 19:50 koupili sklo na mobil v hodnotě 289,- Kč. Doma jsme zjistili, že telefon, na který jsme chtěli sklíčko instalovat, už nefunguje.
Aniž bychom balení se sklíčkem otevřeli, druhý den ráno jsem šla do prodejny s dotazem, zda by mně mohli sklo vyměnit za jiné. Bylo mně řečeno, že to v daném čase nejde, že to mám zkusit v pondělí. Nové sklo jsem potřebovala rychle, proto jsem nabídla, že si nové sklo u nich koupím a to staré přijdu vrátit v pondělí (pochopila jsem, že to o víkendu v prodejně nelze).
Na to mně prodač řekl, ať to nedělám, protože vrátit zboží mohu pouze jen v daný den nákupu a pak ho nevezmou. Upozornila jsem ho na občanský zákoník a právo vrátit zobží do 14dní za zákonem uvedených podmínek, které jsem splňovala. Na to mně bylo řečeno, že jde pouze o vrácení zboží koupené přes internet, a že mají interní předpisy.
Vím, že tohle je nesmysl a chtěla bych požádat o radu, jak mám postupovat, abych dostála svého práva a mohla vrátit pro mě nepotřebné sklo.
Moc děkuji za reakci a přeji hezký den
Inka Růžičková
Uvítala bych na základě platné účtenky vrácení peněz za nepoužité, nerozbalené, nepoškozené sklíčko.
Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů. Odstoupit od smlouvy tímto způsobem je tedy možné, pokud bylo zboží koupeno na dálku (např. přes internet, e-mail nebo telefon), případně také mimo obvyklé prostory k podnikání.
Pokud bylo zboží zakoupeno v kamenné prodejně, spotřebiteli ze zákona toto právo nenáleží.
Podnikatel ale může spotřebiteli umožnit i vrácení zboží, které zakoupil v kamenné prodejně. Jde ovšem o možnost jdoucí nad rámec zákona, proto si podnikatel může stanovit různé podmínky (např. vrácení peněz pouze ve formě poukázky na jiné zboží apod.).