ELCO spol. s r.o.

3 měsíce 21 dnů

21.07.2021, před 3 lety

Veronika Vojáčková

Dobry den,

Chtela jsem reklamovat vysavac Vax Floormate Deluxe. Na fakture jsem mela uvedene servisni stredisko Podebradska, tak jsem tam jela. Tam mi bohuzel rekli, ze uz to tam nedelaji. Tak manzel volal do obchodu Vax, kde muzeme vadny vysavac reklamovat. Pani z Vaxu nevedela, kde muzeme zbozi reklamovat, pouze vedela, ze u ni na prodejne v ulice Hanusova tedy nesmime (ackoliv jejich obchodni podminky uvadi, ze lze reklamovat na adrese Hanusova). Pozdeji jsem se pres e-mailovou komunikaci dozvedela, ze nelze zbozi reklamovat v prodejne Hanusova z duvodu ochrany zdravi zamestnancu-covid 19. Zrejme lide, kteri prinesou reklamovane zbozi jsou infekcni a lide, kteri si jdou koupit novy vysavac infekcni nejsou. Jinak si fungovani teto prodejny nedokazu vysvetlit.

Tak jsem jela domu a pres e-mail jsem zjistila, ze jejich servisni stredisko dela Bels-Michle Praha 4. Volala jsem tedy do Bels, pani prijemna, dalo se s ni dokonce domluvit, ze muzu prijet na pobocku Bels v Benesove (Benesov byl pro me blize nez pobocka v Michli). Servisni stredisko potvrdilo vadu vyrobku, kterou nelze opravit. Reklamace byla uznana.
Musela jsem se bohuzel opet obratit na Vaxshop.

Chtela jsem se nejprve domluvit na vyreseni nutnych nakladu, Vaxshop mi uvedl jasne stanovisko max. 100kc jako jsou naklady na poslani, coz je cena jejich svozove sluzby, kterou jsem nevyuzila a ktera mi nebyla ani nabidnuta.
S tim jsem nesouhlasila a Vaxshopu jsem popsala moje naklady (pocitala jsem pouze cestu z meho bydliste do Bels v Benesove a zpet + amortizaci vozidla). Mnou vycislena castka cini 267,76Kc.

Dne 20. 7. 2021 mi Vaxshop vratil penize za vysavac + 100 Kc, ackoliv jsem nekolikrat uvadela, ze s castkou 100Kc nesouhlasim. Byla jsem ochotna i kompromisu mezi castkou mnou vycislenou a jejich 100Kc, ale Vax nesouhlasil.

Pozaduji uhrazeni nutnych nakladu, ktere mi s reklamaci vznikly.

Dekuji,
Vojackova

VAX Floormate Deluxe HF85-FM-D-E

Pozaduji uhrazeni nutnych nakladu, ktere mi s reklamaci vznikly.

29.7.2021 09:44, před 3 lety

K místu a lhůtě pro vyřizování reklamace:
Reklamaci je nutné uplatnit u prodávajícího, protože to on za bezvadnost zboží odpovídá. Prodávající podle § 19 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, musí přijmout reklamaci v kterékoli své prodejně se shodným sortimentem prodávaného zboží. V případě, že nemá takové obchodní prostory, lze reklamaci směřovat na adresu jeho sídla nebo místa podnikání.

K účelně vynaloženým nákladům:
Spotřebitel má dle § 1924 občanského zákoníku nárok na náhradu tzv. nutných nákladů spojených s reklamací. Těmi jsou poštovné nebo úhrady cestovních nákladů. Spotřebitel je povinen vybrat nejlevnější a v místě kam bylo dodáno dostupný prostředek přepravy. Nelze žádat po prodejci proplacení zbytečně vysokých nákladů, pokud šla doprava k reklamaci vyřešit levněji. Pokud prodejce výslovně doporučil spotřebiteli určitý způsob dopravy, pak je samozřejmě povinný uhradit veškeré náklady, které spotřebiteli vzniknou tím, že vybral způsob přepravy dle "návodu" prodávajícího. Spotřebitel má právo na úhradu těchto nákladů v penězích.

(Více informací najdete např. na naší webové stránce https://www.dtest.cz/clanek-2404/reklamujete-vyrobek-pozadujte-uhradu-nakladu)

11.11.2021 13:24, před 3 lety