nextbike Czech Republic s.r.o.

#51823Neoprávněné stržení plateb, nedodání výpisu plateb a jízd

17 dnů 23 hodin

23.07.2021, před 3 lety

Kuba Alexa

Dobrý den.

V loňském roce 2020 jsem několikrát využil předplatného sdílených kol Nextbike v Praze. S příchodem zimy a sněhu jsem v aplikaci předplatné od nového roku zrušil.
V červnu 2021 jsem si opět na měsíc předplatné zaplatil a od července začal navíc jezdit na obnovený benefit Multisport, která byla vidět jako aktivní prvek v aplikaci pro jízdy zdarma.

Když jsem před pár dny našel ztracené kolo nextbike a hlásil ho firmě z dobré vůle přes aplikaci nextbike, zjistil shodou náhod jsem na svém účtu u České spořitelny, že jsou mi již půl roku strhávány neoprávněně platby, někdy i podivně dvojité za užívání předplatného. Kolo jsem ani jednou samozřejmě nevyužil neboť jsem na zimu předplatné rušil, v zimě na kole nejezdím. Další předplatné bylo strháváno i současně s kartou Multisport, v tomto měsíci dokonce dvakrát (!). To je dle nextbike v pořádku. Přesto, že jsem nikde v aplikaci vedle zadané Multisport aktivní tarif neviděl a bral jsem automaticky přechod z tarifu na zadanou a viditelnou kartu Multisport.

Obrátil jsem se tedy na Nextbike s reklamací, chybu systému odmítli, tvrdí, že jsem ani v zimě ani teď nezrušil předplatné a nabídli mi - s prominutím - směšnou refundaci malé části plateb. S tou jsem souhlasil a požádal raději o okamžité zrušení účtu, aby nedošlo k dalším chybám a platbám a požádal o výpis všech plateb a jízd. Dnes, dva dny po zrušení mi opět strhli z karty platbu a napsali, že po zrušení účtu již nemají výpis plateb a jízd k dispozici.

Považuji celé toto jednání za nefér a podvodné.

Sdílená kola

Požaduji refundaci všech stržených plateb od 1.1. 2021 do 23.7. 2021, kromě jednoho předplatného za měsíc červen 2021, které jsem si vědomě aktivoval, zaplatil a využíval. Jednoho předplatného za červenec 2021, které běželo současně s kartou Multisport, jsem ochoten se vzdát jako uznání vlastní nepozornosti, že karta Multisport automaticky nenahrazuje tarif aktivovaný v červnu. Vše ostatní požaduji refundovat. Děkuji za vaši letitou podporu spotřebitelů. S pozdravem Jakub Alexa

4.8.2021 12:37, před 3 lety

Dle obchodních podmínek společnosti nextbike Czech Republic s.r.o. může zákazník zákaznický účet deaktivovat prostřednictvím písemného oznámení zaslaného společnosti nextbike Czech Republic. Písemné výpovědi o ukončení smlouvy se zasílají na: nextbike Czech Republic, Libušina 526/101, Olomouc 779 00, Czech Republic; nebo e-mailem na adresu: servis@nextbikeczech.com.

Pokud spotřebitel výpověď placeného členství zašle prokazatelnou formou například prostřednictvím společností uváděné emailové adresy či dopisu na adresu společnosti, je takováto výpověď platná a společnost nemůže účtovat částky vzniklé po konci závazku. Zkracuje-li společnost spotřebitele na jeho právech, k takovému jednání se nepřihlíží a jde to k tíži společnosti. Pokud tedy společnost záměrně znemožňuje vypovězení smlouvy, nemůže se dožadovat toho, že právní vztah nebyl ze strany spotřebitele řádně ukončen.

Pokud by společnost nadále účtovala spotřebiteli poplatky i po řádném vypovězení smlouvy, jednalo by se o bezdůvodné obohacení na straně podnikatele. Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

10.8.2021 22:26, před 3 lety

Spotřebitel nás prostřednictvím naší poradny (https://www.dtest.cz/spotrebitelska-poradna) informoval o tom, že stížnost byla vyřešena s dosažením dohody. Z tohoto důvodu stížnost uzavíráme.