mám problém s prodejcem Alza.cz a to s reklamací u prodloužené záruky. Alza u každého produktu nabízí prodlouženou záruku na dobu až tří let což zní dobře problém je v tom když reklamujete zboží v prodloužené záruce a tudíž se ochrana spotřebitele již nevztahuje pouze na záruku 2 prvních let (24 měsíců). Po několika rozmluvách na péči o klienty v Alza.cz my bylo řečeno že vyřízení mé reklamace (Marshall monitor sluchátka koupeno již od
15.09.2017 + Nehmotný produkt Prodloužení záruky + 2 roky (MRS003) takže doba expirace kdy není již možné produkt reklamovat je 15.09.2021) bude trvat 90 dní v tomto případě což není uvedeno nikde v obchodních podmínkách Alza.cz a operátor mě ubezpečil že mi podklady (obchodní podmínky) kde je tento údaj uveden pošle nic posláno nebylo a nemyslím si že je tohle korektní chování prodejce ke Spotřebiteli. dokonce mám v moje alza aplikaci vidět kde zbývá do vyřešení reklamace 20-dní což nechápu.
Nevyřízení reklamace ve lhůtě 30 dnů je správním deliktem, s podnětem pro zahájení řízení se může spotřebitel obrátit na Českou obchodní inspekci.
Zákonný podklad:
§ 19 odst. 3, § 24 odst. 7 písm. v) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, § 605 a § 607 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, Rozsudek Nejvyššího soudu 33 Cdo 3228/2009
Převzato z dTestu: www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/jaka-je-lhuta-pro-vyrizeni-reklamace-a-jak-se-pocita/9
MRS003 Sluchátka Marshall Monitor - Black, SL2EWb 449,74 CZ Nehmotný produkt Prodloužení záruky + 2 roky (MRS003), Identifikace produktu: MRS003: 7340055308007, Marshall
Žádám o vysvětlení Alza.cz a poslání obchodních podmínek kde je přesně doslovně řečeno že lhůta na vyřešení reklamace činní 90-dní a to na email: Patrik.FE@seznam.cz. a žádám o vyřešení reklamace v termínu 30 dní a to dobropisem jak je v reklamaci uvedeno jinak budu řešit tento spor přes Českou obchodní inspekci.
Rozlišujeme dva typy záruky - zákonnou a smluvní. Ze stížnosti samotné nevyplývá, který typ záruky spotřebitel uplatňoval, proto uvádíme následující rozlišení.
Co se zákonné záruky týče, spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu a to bezplatně. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Není-li reklamace vyřízena v této lhůtě, vzniká spotřebiteli nárok na odstoupení od smlouvy pro porušení smluvních povinností ze strany podnikatele.
Smluvní záruka, tzv. záruka za jakost podle § 2113 a násl. občanského zákoníku, je poskytována nad rámec zákonné záruky, je dobrovolná a výrobce ani prodejce nemá povinnost ji poskytovat, pokud si ji strany neujednají. Pokud se prodávající zaváže zárukou za jakost nad zákonnou dobu 24 měsíců, jedná se o čistě smluvní vztah, a nároky z vad, které se vyskytnou v této pozdější době, se tudíž řídí uzavřenou smlouvou. Reklamaci tedy podnikatel vyřídí ve lhůtě a za podmínek, které si strany sjednaly.
Dobrý den, je mi líto, že s délkou vyřízení p. Železník nesouhlasí a tato doba je pro něho nepříjemná. Nicméně dle podmínek viz: https://cdn.alza.cz/Foto/Download/Pojistne%20podminky%20CPP/CZ_CZ_Prodlozena%20zaruka_komplet_.pdf uvádíme délku maximálně 3 měsíce (90 dní) článek 11, odst. 4., se kterými zákazník při koupi souhlasil (viz daňový doklad, podmínky jsou taktéž veřejné na https://www.alza.cz/prodlouzena-zaruka-art2541.htm, čili předem veřejně dostupné). Tuto dobu se snažíme zkrátit, bohužel ji však nedokážeme ovlivnit. Z naší strany tedy postupujeme standardně. Děkuji za pochopení, Andrea, péče o zákazníky
Komentář: Děkuji za odpověď ze strany prodejce a moc děkuji za pomoc poradců dTestu. Pro mě je věc vyřízená.