Alza.cz a.s.

#51957Neuznaná reklamace

02.08.2021, před 3 lety

Taťána Novotná

Dnes jsem se dostavila na pobočku ve Zlíně k předání mobilního telefonu, zakoupeného v Alze, k reklamaci. Syn provedl registraci reklamace a já, jakožto zákonný zástupce jsem přivezla reklamovaný telefon. Technik M. J. (jméno je uvedeno na výdejce reklamace) telefon vzal do ruky a vzápětí mi jej vrátil s tím, že na mobilu je viditelná prasklina a z toho důvodu mi mobil k reklamaci nepřevezme. Odkázal mě na opravnu. Vysvětlila jsem mu, že mobil není funkční a tato vada tudíž nemusí souviset s prasklinou. Technik trval na svém a tvrdil mi, že poškozené zboží se k reklamaci nikdy nepřebírá. Vytočila jsem zákaznickou linku D-testu a popsala jsem slečně na lince, co se mi stalo. Technik na to pohotově zaregistroval reklamaci a do pěti minut mně došla SMS s tím, že mobil byl přijat k reklamaci a reklamace se zamítá z důvodu mechanického poškození s výzvou, že se mám dostavit k převzetí reklamovaného zboží. Já jsem přitom měla po celou dobu mobil v kabelce, protože tento technik ODMÍTL převzít reklamovaný mobil. Žádala jsem jej o vysvětlení a upozornila ho, že zřejmě porušil ustanovení občanského zákoníku a mohl se dopustit přestupku podle zákona na ochranu spotřebitele tím, že mi odmítl převzít zboží k reklamaci a následně fiktivně zaregistroval převzetí mobilu a provedl jakési falešné pětiminutové reklamační řízení s negativním výsledkem. Na to mi řekl, že on zákony zná. Když jsem ho znovu upozornila, že se obrátím se stížností na ČOI, odpověděl s jízlivým úsměvem, že to klidně můžu. Když jsem se ho zeptala na jeho jméno, dělal že požadavek přeslechl. Firemní kartičku na košili měl spadlou až na břicho, tudíž nešlo zjistit, s kým jednám. Na požádání mně vytiskl výdejku reklamace. Stěžuji si na nevhodné arogantní chování technika a na nestandardní postup, který odporuje ustanovení občanského zákoníku. Mám za to, že byly porušeny práva spotřebitele.

mobil telefon Samsung Galaxy A40 Dual SIM černá, produkt SAMO0171b1

Požaduji vrácení částky 6 499Kč za nefunkční mobil. Děkuji za kladné vyřízení.

12.8.2021 10:13, před 3 lety

O přijetí výrobku k reklamaci rozhoduje pracovník ihned, ve složitějších případech do 3 pracovních dnů. Vyřízení reklamace, jak je uvedeno výše, má proběhnout zásadně do 30 dnů od jejího uplatnění. Ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, rozvádí i další povinnosti prodávajícího v souvislosti s reklamačním procesem. Nepřijetí věci do reklamačního procesu bez právně relevantního důvodu je správním přestupkem [§ 24 odst. 7 písm. v) zákona o ochraně spotřebitele], za nějž lze uložit pokutu až 3 mil. Kč [§ 24 odst. 14 písm. c) zákona o ochraně spotřebitele].

Prodávající je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace. Nesplnění této povinnosti je správním deliktem a může být sankcionováno ze strany České obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.

12.8.2021 11:04, před 3 lety

Dobrý den, velice se omlouvám za nevhodné chování zaměstnance na pobočce. Tento přístup rozhodně není naším standardním. Produkt může zákazník standardně předat na pobočce k reklamaci. Dále bude přístroj předaný do autorizovaného servisu k posouzení a podle toho bude reklamace vyřízená. Jelikož zde není uvedený žádný doklad, podle kterého bych mohla reklamaci dále řešit s odpovědným oddělením, prosím, aby se paní Novotná na nás obrátila zde: https://www.alza.cz/kontakt/ostatni.htm?qgid=63&qid=315. Přeji hezký den, Andrea, péče o zákazníky

22.9.2021 11:55, před 3 lety

29.9.2021 21:04, před 3 lety

Taťána Novotná

Dne 7.9.2021 jsem přinesla mobil na pobočku Alzy v Ostravě. Mobil přijali k reklamaci. Dne 27. 9. 2021 jsem obdržela z Alzy zprávu, že na reklamaci se stále pracuje. O dalším stavu řízení budu informována.

1.10.2021 18:49, před 3 lety

Dobrý den, děkuji za zprávu paní Novotné. Na vyřízení reklamace máme 30 dní a pevně věřím, že již brzy budete kontaktována. Pokud byste měla další dotazy, neváhejte se na nás obrátit zde v kontaktním formuláři: https://www.alza.cz/kontakt/ostatni.htm?qgid=63&qid=315. Obratem se Vám budeme individuálně věnovat. Přeji hezký den, Andrea, péče o zákazníky

10.10.2021 15:40, před 3 lety

Taťána Novotná

Dobrý den, dne 8.10.2021 přišla zpráva z Alzy, že mobil je opravený. Reklamace tímto byla vyřízena následující den po třicetidenní zákonné lhůtě?
Děkuji za vyjádření.

17.10.2021 16:20, před 3 lety

Dobrý den, paní Novotná, děkuji Vám za Vaši zprávu. Pokud je tato situace stále v řešení, prosím Vás o zaslání čísla, Vaší reklamace, abychom mohli dobu reklamace a průběh dále ověřit.
Přeji Vám hezký zbytek dne. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

17.10.2021 22:09, před 3 lety

Dobrý den, číslo reklamace ASRE21820324

19.10.2021 09:04, před 3 lety

reklamaci jsem detailně ověřovala a opravdu byl zákazník o možnosti vyzvednutí informován jeden den po skončení reklamační lhůty. Z toho důvodu byla reklamace ukončena dobropisem pro vrácení platby. Majitele reklamace jsme již o proplacení finanční částky informovali.

Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, péče o zákazníky.

19.10.2021 09:19, před 3 lety

Děkujeme společnosti za součinnost a žádáme tímto spotřebitele o potvrzení vyřešení předmětu stížnosti a popř. i uzavření stížnosti.

21.10.2021 22:06, před 3 lety

Taťána Novotná

Komentář: Dobrý den, reklamace byla vyřízena. Děkuji za součinnost společnosti Alza. Velké poděkování patří týmu dTestu. Přeji hodně sil, zdraví a spokojené zákazníky. S pozdravem Novotná Taťána