Na www stránce https://www.kup-kytici.cz/cs/online-kvetinarstvi-cesky-tesin?gclid=EAIaIQobChMIyfHK1aCz8gIVGqd3Ch1cYwmiEAAYASAAEgJaGPD_BwE jsme objednali kytici v hodnotě 1552 Kč novomanželům na svatbě v Chotěbuzi. Měla být doručena osobně 31.7.2021 v 16 hod. v Penzionu pod zámkem. Mapka odeslána s objednávkou dopředu. Kytice doručena novomanželům tento den nebyla. Firma ji nechala v objektu prý před dohodnutém časem tj. v době kdy tam svatba ještě nezačala. Našla se až následující den, když se uklízelo. Vzkaz napsán amatérsky v době tiskáren…Dva dny před svatbou jsme připomínali e-mailem svou objednávku. V den svatby po hodině čekání jsme volali dvakrát na uvedený kontakt 777993803, kde nikdo telefon nezvedal, na SMS nereagoval.
Je to klamání spotřebitelé a rozčarování...
kytice ALSTROMERIE + FREZIE střední v hodnotě 1481 Kč
Požadujeme 1000 Kč za nedodané kytice novomanželům. Vzkaz kromě přání obsahoval i omluvu, že rodina nepřijede na slavnost.
Pokud spotřebitel uhradil kupní cenu zboží, prodávající má povinnost zboží dodat. Pokud tak neučiní ve sjednaném termínu a na sjednané místo, ocitá se v prodlení.
Podnikatel se podle obsahu stížnosti zavázal spotřebiteli k fixnímu závazku (§ 1980), kdy by bylo pozdní dodání podstatnou vadou a spotřebiteli by vznikl nárok na odstoupení od smlouvy. Dle vyjádření spotřebitele bylo pravděpodobně dodáno "včas", avšak ne na dohodnuté místo - nebylo tedy plněno řádně, což má za následek prodlení podnikatele podle § 1968 občanského zákoníku.
Domníváme se tedy, že závazek podle § 1980 občanského zákoníku zanikl začátkem prodlení dlužníka. V tomto případě by byl podnikatel povinen vrátit veškeré finanční prostředky, které přijal od spotřebitele.