v půlce listopadu 2020 jsem prodal nemovitost a dal jsem plnou moc pro nového majitele,který si chtěl změnit nového dodavatele a mně ukončit odběrové místo.Terra group byl zprostředkovatel a ArmexEnergy byl dodavatel.Trvalo to skoro 5 měsíců než se to pohlo.Mockrát jsem volal proč to tak dlouho trvá a samé výmluvy,že budoucí dodavatel(MND)nedodal potřebné dokumenty a zas naopak že MND dodal vše.A k dnešnímu dni mám sankci 9400 Kč za to že jsem řádně neukončil smlouvu a nebyl jsem informován o možné sankci a vlastně jsem dal plnou moc,že to za mně vyřídí.Když jsem jim volal,že ze sankcí nesouhlasím,že je to nezajímá,že odběrové místo bylo ukradeno,že tu pokutu ať zaplatí MND.Jinak to budou řešit soudní cestu.
Děkuji za informace.
S pozdravem Avramidis.
Elektřina
Zrušit sankci 9400Kč a vrátit zatím 1 splátku,kterou jsem jim už zaslal.
Stěhování není ze zákona uznatelným důvodem pro předčasné ukončení smlouvy, což může být problém především u smluv uzavřených na dobu určitou.
Jestliže má spotřebitel sjednanou smlouvu o dodávkách energií na dobu neurčitou, může ji vypovědět kdykoliv bez sankce, a to se zákonnou tříměsíční výpovědní dobou. Tříměsíční výpovědní doba u smlouvy na dobu neurčitou platí i tehdy, když je v obchodních podmínkách uvedena doba delší. Je-li skutečně sjednána výpovědní doba, je výpověď účinná jejím uplynutím. Závazek zaniká jakmile je výpověď účinná (tedy jakmile uplyne výpovědní doba, je-li sjednána). Dodavatel nemůže v tomto případě po spotřebiteli vyžadovat zaplacení sankce, resp. spotřebitel není povinen ji hradit.
Jestliže má spotřebitel sjednanou smlouvu o dodávkách energií na dobu určitou, účtují si dodavatelé za předčasné ukončení smlouvy zpravidla odstupné. K jeho úhradě je spotřebitel povinen. Nicméně i v tomto případě platí, že s účinností výpovědi zaniká smluvní vztah. Někteří dodavatelé umožňují při stěhování ukončit smlouvu bez sankce, pokud spotřebitel doloží novou nájemní smlouvu nebo výpis z katastru nemovitostí se změnou majitele - toto právo (ukončit smlouvu při stěhování bez sankce) ovšem nezakládá zákon, a proto záleží na konkrétním dodavateli, zda toto právo spotřebiteli ve smlouvě poskytl. Při posouzení je proto třeba vyjít ze smlouvy, resp. obchodních podmínek. Zavázal-li se dodavatel ve smlouvě, že spotřebiteli umožní závazek v případě stěhování bez sankce opustit, nemůže následně přistoupit k vymáhání sankce za předčasné ukončení.
Podle připravované novely energetického zákona by v případě stěhování měl spotřebitel právo smlouvu vypovědět bez sankce ze zákona. V současné době se lze smluvní pokutě vyhnout přepisem smlouvy na osobu, která bude odběrné místo nadále využívat u stávajícího dodavatele.
Zprostředkovatel, kterému bylo uloženo zajistit ukončení závazku mezi spotřebitelem a dodavatelem, je povinen toto zprostředkování vykonat s maximální možnou pečlivostí (to platí tím spíše, provádí-li zastoupení za úplatu nebo v pozici profesionála). Jedná-li zprostředkovatel bez této pečlivosti, jde to k jeho tíži. Nebyla-li tedy smlouva ukončena řádně v důsledku nesprávného postupu zprostředkovatele (což nám vyplývá z popisu stížnosti), je možné se na něj obrátit s žádostí o náhradu škody, resp. s žádostí o zaplacení poplatků, které v důsledku jeho opomenutí vznikly.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírně skrze tento portál, může se spotřebitel obrátit na Energetický regulační úřad (www.eru.cz), popř. na advokáta (www.dtest.cz/advokati).