obracím se na Vás s žádostí o pomoc.
Dne 11.8.2021 jsem si od výše uvedené společnosti přes e-shop objednávala výše zmíněný produkt, ke kterému byly dva dárky. Zboží jsem obdržela přes DPD zabalené v bubllinkové folii, následně zabaleno v černé folii, opatřené štítkem z DPD. Zboží jsem rozbalila a obaly si ponechala. Pouze jsem otevřela krabici od grafické karty, kde uvnitř byla ještě v ochranném sáčku - zalepeném. Kartu jsem z obalu nevyjímala, protože jsem chtěla předejít případným potížím při vrácení zboží. Tedy nebyla vyjmuta ani použita. Bohužel základová deska, která měla dorazit nebyla nakonec s kartou kompatibilní, po kontrole typu na webových stránkách a tak jsem byla nucena zboží vrátit do 14 dnů. Vyplnila jsem požadovaný formulář a odeslala jej na email uvedený na webu: reklamace@exasoft.cz. Celou emailovou konverzaci mám k dispozici. Hned následující den jsem ve večerních hodinách nafotila - že jsou obaly v pořádku, včetně grafické karty, která byla neotevřená v pytlíku - zalepený patrně ochranným štítkem. Nikdy z něj nebyla vyjmuta ani použita. Vše jsem zabalila do bublinkové folie, tak jak mi byla zásilka doručena a vše ještě pojistila min. další vrstvou, dvěma. Důkladně zabalila zpět i do černé folie a následně ještě jednu použila. (Na fotkách je vidět i páska exasoft etc.) Vše jsem nafotila těsně před zabalením. Přepravce jsem zvolila stejného DPD - balík S, s nálepkou křehké a neklopit. Pro jistotu. Přepravce se ještě zeptal, jak jej má přepravovat atd. Přišel mi dnes, tj.19.8.2021 email se záznamem o přijetí zboží do reklamace... s popisem: Popis závady:
Příslušenství:
Nevěřícně jsem hleděla na to, co je tam uvedeno a nevěřila vlastním očím.
Snaží se na mě spáchat podvod! Prosím o pomoc. Odepsala jsem, že je to naprostý nesmysl, že karta nikdy nebyla vyjmuta z obalu a že vše bylo řádně zabaleno. Kontaktovala jsem dopravce telefonicky a řekl mi, že neevidují žádnou stížnost či pochybení - doručení poškozené zásilky. Požádala jsem je o vyjádření na můj email. Prozatím nic nepřišlo. Vše mi přijde jako podvod na zákazníka ze strany Exasoftu, kdy se mě snaží připravit o mé peníze, díky údajnému poškození atd. Mohu ještě doložit komunikaci, případně nějaké fotografie.
Předem děkuji za Váš čas. Jsem z této situace naprosto zoufalá.
ASUS PH-GTX1650-O4GD6 , cena 6199Kč
Požaduji vrátit své peníze.
Spotřebitel při odstoupení od smlouvy odpovídá dle § 1833 občanského zákoníku prodávajícímu pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti. Tento neurčitý pojem ("nakládání jinak, než je nutné s ohledem na povahu a vlastnosti zboží") je nutné vykládat euro konformním způsobem. Prodávající je tedy dle našeho názoru oprávněn snížit poměrně cenu zboží tehdy, nakládal-li s ním spotřebitel jinak, než jak by s ním mohl nakládat v kamenné provozovně (k tomu blíže viz bod 47 Preambule ke směrnici 2011/83/EU, dostupná z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011L0083&from=EN).
V tomto případě spotřebitel se zbožím nakládal nutně, s ohledem na jeho povahu, tudíž vyzkoušením k poškození nedošlo a k navrácení došlo ve lhůtě pro odstoupení od smlouvy. Jestliže zboží došlo zpět k prodejci poškozené, nemůže prodejce vědět, kdy k poškození zboží došlo - zodpovědnost na něj přechází až převzetím zboží zpět od spotřebitele, který využil služeb přepravce. Za zpětnou přepravu od spotřebitele k prodejci zodpovídá spotřebitel.
Případ je proto nutné řešit se společností DPD. Vzhledem k tomu, že služba pravděpodobně neproběhla ve sjednané kvalitě, je možné reklamovat službu (přepravu věci), která neproběhla s odbornou péčí, uloženou § 2558 občanského zákoníku a také náhradu škody podle § 2566 občanského zákoníku, protože je za dopravované zboží zodpovědný přepravce.
Vážená paní Nepokojová, dne 11. 8. 2021 jste zakoupila v našem e-shopu grafickou kartu ASUS PH-GTX1650-O4GD6, ke grafické kartě jste pak zdarma obdržela herní sluchátka a podložku. Dne 16. 8. jste požádala o odstoupení od smlouvy. Grafická karta spolu se sluchátky a podložkou k nám dorazila dne 19. 8. Při kontrole vráceného zboží vždy zapisujeme přesný stav zboží, tak jak ho přijmeme, ve Vašem případě kopíruji: "všechny 3 kusy mají zdeformovaný a poškozený obal, grafická karta rozbalena, stržena nálepka z krabice, škrábance v DP portu a na sběrnici." Dne 25. 8 2021 bylo Vaše odstoupení od smlouvy uzavřeno a na Váš účet zpět jsme poslali plnou kupní cenu. Vzhledem k tomu považuji Vaši stížnost za neopodstatněnou a Vaše vyjádření o podvodu za omyl.
S pozdravem, Radim Malchárek, ředitel marketingu.