Před několika měsíci jsem reagovala na inzeráty prodeje domu v insolvenci.
Tato firma poslala mail kde vše nasvědčovalo že informace které dostanu po registraci na jejich stránku budou zcela zdarma.
Nikdo nezavolal, nikdo neposlal smlouvu "OZNÁMENÍ O ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY O POSKYTNUTÍ SLUŽEB V RÁMCI ZAJIŠTĚNÍ OBSTARÁNÍ PŘÍLEŽITOSTI NABYTÍ VLASTNICKÉHO PRÁVA K NEMOVITOSTEM Z INSOLVENČNÍHO ŘÍZENÍ" tato přišla až s vymáhacím mailem kde se dožadují platby 6000,-.
Tato informace mi nebyla sdělena dostatečně jasně, ani nijak jinak upozorněna, naopak bylo vyzdvihováno že je vše zdarma a poplatky začínají až ve chvíli kdy se účastním aukce a jeho vymáhání začalo až po několika měsících.
Již jsem kontaktovala daný portál a pokud nedojdeme k příznivému vyřešení, hodlám kontaktovat čoi.
Poplatek
Zcela jasné ne nějakým drobným písmem který není dostatečně zvýrazněný a tak aby bylo hned jasné že se jedná o takto vysoký poplatek! Nikdo kdo by jasně byl upozorněn že za tuto "službu" bude platit 6000,- by tento fakt jen tak nepřešel. Neplacení poplatku.
Podnikatel je povinen spotřebitele informovat o ceně nabízené služby vhodným, jasným a srozumitelným způsobem, v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy [§ 1811 odst. 1, 2 písm. c) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, dále také § 12 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele].
Nejvyšší správní soud opakovaně uvedl, že „informace o ceně musí být spotřebiteli přístupné okamžitě bez toho, že by byl nucen činit jakýkoliv úkon směřující k jejímu zjištění“ (rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 2. 4. 2015, č. j. 7 As 243/2014-22 nebo rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 29. 3. 2018, č. j. 9 As 32/2018-31).
V tomto konkrétním případě je spotřebitel nucen učinit ke zjištění ceny další úkon(y). Z tohoto důvodu, v souladu s judikaturou Nejvyššího správního soudu citovanou výše, se domníváme, že spotřebitel není poučen o ceně služby vhodným, jasným a srozumitelným způsobem.
Kromě toho, úkon, který spotřebitel musí učinit, spočívá ve vyhledávání ceny v aukčních podmínkách, tedy v dokumentu umístěném mimo smlouvu hlavní („hlavní smlouvou“ je v tomto případě registrační formulář). Odkazuje-li smlouva hlavní (tj. v tomto případě registrační formulář) na nějaký externí text, který má upravit práva a povinnosti stran, je tento externí text nutné považovat za obchodní podmínky. Ústavní soud přitom výslovně zakázal možnost sjednat si v obchodních podmínkách smluvní pokutu (nález Ústavního soudu 11 ze dne 11. 11. 2013, sp. zn. I.ÚS 3512/11). Při využití logických argumentů lze dojít k tomu, že pokud je zakázáno sjednat si v obchodních podmínkách smluvní pokutu, tím spíše je zakázáno sjednat si v obchodních podmínkách cenu služby. Obchodní podmínky mají dle Ústavního soudu „sloužit především k tomu, aby nebylo nezbytné do každé smlouvy přepisovat ujednání technického a vysvětlujícího charakteru.“ Ujednání o ceně služby jistě není ujednáním technického a vysvětlujícího charakteru, právě naopak – jde o jedno z nejpodstatnějších smluvních ujednání.
Pokud jde o informování spotřebitele o tom, že „registrace je zpoplatněna dle platných Aukčních podmínek a ceníku – zde“, je sice toto informování provedeno ve smlouvě hlavní (tj. v registračním formuláři), nicméně občanský zákoník, zákon o ochraně spotřebitele i cenové předpisy vyžadují informování o ceně, nikoliv pouze informování o možném placeném charakteru služby.
Pokud jde o rozsudek okresního soudu v Hradci Králové, na nějž se společnost obvykle odkazuje (viz https://www.s-drazby.cz/clanek/s-drazby_poplatek_soud.html), je tento rozsudek soudu nejnižší instance závazný pouze pro konkrétní strany sporu. Nad to se v tomto rozsudku vůbec neuvádí, že byla splněna informační povinnost ohledně ceny. Naopak, dokonce se v něm uvádí, že spotřebitel „měl možnost požadovaný poplatek neuhradit, pokud s ním nesouhlasil.“
Pokud jde o stanovisko krajského inspektorátu České obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj, na které se společnost obvykle odkazuje (viz https://www.s-drazby.cz/clanek/s-drazby_poplatek_coi.html) a z kterého jsme i my při posuzování těchto konkrétních sporů do značné míry vycházeli, obdrželi jsme k 15. 4. 2021 vyjádření ústředního orgánu České obchodní inspekce, které stanovisko krajské pobočky vyvrací. Stanoviska krajského inspektorátu proto již nejsou aktuální.
Z tohoto důvodu v současné době již neexistuje relevantní zdroj, ze kterého by bylo možné dovodit, že tento „model informování o ceně“ je souladný se zákonem. Spotřebiteli proto podle našeho názoru registrací nevzniká povinnost k úhradě registračního poplatku, a to bez ohledu na to, kdy se ke službě zaregistroval.
Dobrý den, výše uvedený názor dTestu je zcela v rozporu s názorem Okresního soudu v Hradci Králové, který tvrdí, že k informovanosti klienta stačí skutečnost, že se klient měl možnost seznámit s aukčními podmínkami, resp. se smluvními podmínkami a to před samotnou registrací. Pokud bude klient mít zájem, můžeme mu toto soudní rozhodnutí poslat emailem. Soud řešil otázku vznikl nárok na poplatek naší společnosti nebo nevznikl ? Rozhodnutí soudu, ano nárok na poplatek VZNIKL, naše společnost má nárok na poplatek po právu. Dotaz na klienta, kde jste na webu nebo v emailu viděla informaci, že naše služby jsou zdarma ??
Vzhledem k tomu že nebyla poskytnuta žádná služba z vaší strany není nic co byste si měli účtovat. Všude máte že je pouze na spotřebiteli zda využije vaše služby nebo ne a tyto jsem já nevyužila.
Nemám zájem o váš rozsudek který se týká klienta který se aukce opravdu účastnil a poté poskytnutou službu nechtěl platit. O tom již vím. Tam je samozřejmostí že na placení máte právo, nicméně nemá to co dělat s podfukem ohledně neuvádění ceny dostatečně jasně a řádně, na který jste dostali nejen mne ale i velkou řádku lidí přede mnou, jak jde ostatně vidět ze zkušeností jiných.
Druhá věc která je nesmírně alarmující je vaše nekomunikace na vámi uvedených číslech a emailech a také samotném vašem webu.
Cituji
Po přiřazení Vaší registrace k poptávce, kterou jste odeslali z realitní inzerce s Vámi bude zahájena obratem další komunikace o možnosti výhodného nákupu nemovitosti, nejpozději však do 48 hod (v pracovních dnech)
Do dnešního dne se stále nikdo neobtěžoval mne kontaktovat nebo mi odpovědět.
Vaše jednání je neetické a proklikávání se webem aby člověk zjistil co vlastně kde a kolik bude platit prostě není řádné obeznámení s podmínkami o placení. Zvláště pak i zákeřné vyčkávání s odpovědí za datum splatnosti faktury za vaši údajnou službu.
Nebyla-li ze strany společnosti poskytnuta žádná služba, není spotřebitel povinen hradit protiplnění (registrační poplatek).
Jestliže převážná část služby spočívá ve zprostředkování informací (které probíhá zpravidla při vzájemné komunikaci), a tato komunikace nebyla ve lhůtě, kterou podnikatel spotřebiteli sdělil, vůbec zahájena, jedná se navíc o prodlení s plněním na straně podnikatele. Pokud je podnikatel v prodlení, má spotřebitel nárok na bezplatné odstoupení od smlouvy dle § 1978 (popř. § 1977) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.
Tyto všechny nároky běží současně vedle toho, co je popsáno v našem prvním vyjádření v této věci - tzn. v možnosti spotřebitele nehradit poplatek, o němž není informován ve smlouvě samotné, ale jen v obchodních podmínkách.
Stížnost přeřazujeme na společnost s žádostí o vyjádření se k požadovanému řešení sporu. Tímto požadovaným řešením je návrh spotřebitele neplatit poplatek.
Dobrý den, podvádíte Vy nás, objednala jste si u nás informace k těmto insolvenčním nemovitostem a nyní tvrdíte opak:
87697INS
From: insolvence@s-drazby.cz
Sent: Monday, June 28, 2021 2:23 PM
To: 'margarinff@seznam.cz'
Subject: RE: Reality.iDNES.cz: Nový dotaz na inzerát 87697INS
Komentář: Dobrý večer. Tímto ukončuji komunikaci s vámi skrze dTest. Nikam to nevede a je očividné že nejsem jediná podvedená a nemá smysl zde plýtvat čas a energii kterou mohu věnovat raději své rodině.
Telefon je pro vás očividně nadlidský úkol zvednout ale agresivní maily zvládáte posílat klidně i o půlnoci. Vřelé díky za údajné prohlídky o které jsem si požádala a telefonické kontaktování které jsem požadovala, byť jsem je nikdy neobdržela ani k žádným nedošlo.
Lžete, neposkytujete služby o které jste tázání a taháte z lidí peníze za "služby" které absolutně neodpovídají ceně ani jiným požadavkům.