Radim Fišer

#52861Nekalé praktiky podniku

7 měsíců 16 hodin

27.09.2021, před 3 lety

Kristýna Mercová

v polovině června jsem u společnosti istuff.cz zakoupila zboží v hodnotě 309,-Kč plus poštovné. Jednalo se o růžová bezdrátová sluchátka k mobilnímu telefonu iphone. Součástí balení nebyl český návod, po dohledání informací, jak sluchátka nabít a jak postupovat při jejich zprovoznění jsem zjistila, že jedno sluchátko nefunguje - nepáruje se, resp. v momentě, kdy se spáruje vypne přehrávání. Reklamovala jsem tedy sluchátka pro jejich nefunkčnost. Následovala emailová komunikace s prodejcem:

Dne 11.6. mi přišla zpráva od Radima Fišera:

přišel nám od Vás balíček, nicméně na adresu, kde se naše firma nenachází, je to adresa registrace podnikání. V následujících týdnech nejsme schopni Vaši zásilku vyzvednout. Byl nám naskenovaný dopis, který byl u zásilky - Sluchátka tedy budeme reklamovat až se nám dostanou do ruky. O vrácení peněz rozhoduje výrobce, nicméně v tomto případě bude ze zkušenosti vadné sluchátko vyměněno za nové.

Jakmile přijmeme Vaši zásilku budeme Vás informovat.

Nepojala jsem žádné podezření, naopak jsem vnímala tímto reklamaci jako započatou a že se tedy bude vyřizovat, avšak měsíc nic a tak jsem 13.7. prodejce urgovala s dotazem ohledně vyřízení stavu reklamace:
Dobrý den, chtěla jsem se informovat o stavu reklamace.

Díky K.M.

Následuje odpověď od prodejce, že se k nim zásilka ještě nedostala ... celé vlákno zkrátím a budu kopírovat jen podstatné věci, abych Vás nezahlcovala (vlákno konverzace mohu zaslat do emailu)...
Ohradila jsem se, že nechápu, kde se má sluchátka zasekla, načež prodejce odpověděl, že jsem je zaslala na špatnou adresu (sídlo jednoho z prodejců konkrétně Křepčice, řekla jsem si, že počkám, ale když se nadále nic nedělo, ozvala jsem se znovu dnes 27.9. s tím, kde sluchátka jsou, že reklamace trvá již dlouho, prodejce na to odpověděl:

ano, protože k nám žádná Vaše sluchátka nedorazila. Dle Vašich informací jste je poslala na špatnou adresu. Tam nicméně sluchátka od Vás nebyly. - což pro mě byla překvapující informace, když v emailu z 11.6. psal, že jim byl naskakován dopis, ve kterém reklamaci vysvětluji - konfrontovala jsem ho s touto skutečností a zmínila, že v aplikaci česká pošta vidím, že si zásilku převzali 9.6., prodejce se začal vykrucovat, že myslel asi jiný dopis, který mu v tu dobu přišel a že poslal omylem email mně a ať doložím číslo balíčku - číslo balíčku jsem mu dodala, řekl, že vše prověří, já si řekla i o proplacení poštovného, na které mám ze zákona u reklamace nárok - prodejce reagoval, že žádná reklamace není, protože balíček není a že nemůže za to, že jsem to zaslala na špatnou adresu, na které sídlo firmy není apod.:
Já: rodávající je povinen přijmout zboží k reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží, případně i místě nebo sídle podnikání. Nepřijme-li prodávající na této adrese zboží do reklamace, dopouští se správního deliktu, za který mu může být udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. V takovém případě by se měl spotřebitel obrátit na Českou obchodní inspekci, neboť tento úřad vykonává dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele.

Prodávající má také povinnost rozhodnout o reklamaci ihned, ve složitějších případech do tří dnů. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy a spotřebitel má možnost odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz.

Právní jednání působí vůči nepřítomné osobě od okamžiku, kdy jí projev vůle dojde; zmaří-li vědomě druhá strana dojití, platí, že řádně došlo (tedy reklamace se považuje za uplatněnou a začíná běžet lhůta k vyřízení reklamace). Pokud by si prodávající zásilku nepřevzal, je nutné vycházet z ustanovení § 573 občanského zákoníku, který upravuje domněnku doby dojití tím způsobem, že se má za to, že došlá zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla třetí pracovní den po odeslání.

Šlo o reklamaci, chyba vznikla na Vaší straně očividně, důkazy mám, dělejte jak myslíte, já se dle toho posléze zařídím, ovšem recenze hovoří ve Váš neprospěch.

Prodejce: Dobrý den,

děkuji za zkopírování dané vyhlášky či zákona. Nicméně nemáte pravdu, daná adresa je pouze registrace podnikání, což bylo již před lety. V současné chvíli toto místo nijak nesouvisí s naší firmou a nejsme povinni na tomto místě přijmat reklamace. Snažili jsme se všem zákazníkům vyjít vstříc, kteří nečetl naše podmínky a neozvali se nám ohledně reklamaci a snažili jsme se zásilky vyzvedávat. Nicméně ani to nemusíme, máme jasně uvedenou adresu firmy, na kterou posílat reklamace.

Ještě já tedy zkopíruji naše podmínky kde je to v bodě 23 u vadného plnění jasně napsáno:

23. Zboží posílejte na adresu:

istuff.cz

Štefánikova 940/20

674 01 Třebíč

(pokud bude balík zaslán obyčejně poštou (bez podacího čísla), za ztrátu balíčku zodpovídá zákazník. Pokud zboží bude zasláno na jinou adresu než je uvedeno výše, prodávající nezodpovídá za danou zásilku.

Není cílem se s Vámi dohadovat, jak jsem řekl, jsme ochotni to prověřit a vrátit Vám peníze za zboží, i když naprosto nesouhlasíme s naší chybou, pokud je zásilka poslána na adresu, kde nemůžeme pohlídat vyzvednutí a nemůžeme nijak zkontrolovat stav zásilky, či byla přijata atd. nemůžeme s tím nic dělat, ale jak jsem řekl v rámci toho, že na zakazníky nekašleme, to prověříme a jsme ochotni vrátit cenu za zboží. Nicméně pokud nám tu chcete vyhrožovat a řešit to tím způsobem co to řešíte do teď, nemám žádnou povinnost Vám nic vracet a opravdu nemám ani chuť to dělat. Vy jste neposlala na správnou adresu, daná adresa není ani sídlo ani místo podnikání.

Tudíž Vy dělejte jak myslíte, pokud se chcete domluvit, jsme určitě otevření vše prověřit a i částečně vyjít vstříc a vrátit peníze za nejspíše vadné zboží, nicméně s vrácením poštovného nesouhlasím už z principu toho, že zásilka nebyla poslána nám, zásilku jsme neměli možnost reklamovat, tudíž jsme nedostali náhradu za vadné zboží atd. Tudíž jsme v tomto pouze v mínusu. Pokud nám tu chcete vyhrožovat a posílat nějaké zákony, tak v tomto případě narazíte, jelikož nemáte jediný důkaz, že jste zboží poslala na správnou adresu, daná adresa kam jste zboží poslala není správná a nemůže tak být naši chybou ztráta zásilky, jelikož na dané adrese není nikdo spojen s našim podnikáním.

Prodejci jsem ničím nevyhrožovala, pouze jsem upozornila na to, že v rámci heuréka hodnocení mají také zákazníci obdobné zkušenosti s jejich firmou a že předávám celou věc ČOI, jelikož má reklamace nebyla vyřízena v řádném termínu.

Musím podotknout, že na serveru heuréka.cz zákazníci řeší naprosto totožné záležitosti, na což jim obchodník odpovídá vždy stejně - česká pošta udělala chybu - o tom se mne též v emailu snažil přesvědčit, že zřejmě nedodala česká pošta - já mu ale poslala printscreen datumu dodání ... Prostě všemožné vykrucování, házení špíny na druhé apod., rozhodla jsem se proto napsat vám s prosbou o pomoc v tomto případě.

Díky a přeji hezky den Mercová

Sluchátka bezdrátová - fakturu mohu zaslat emailem

Stopnutí neférových praktik prodejce, vrácení částky peněz za sluchátka a poštovné při reklamaci.

15.10.2021 15:26, před 3 lety

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.

Dle § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, platí, že prodávající je povinen přijmout reklamaci v kterékoli provozovně, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaných výrobků a nabízených služeb, případně i v místě nebo sídle podnikání.

Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.

Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), jedná se o podstatné porušení smlouvy. V tomto případě má spotřebitelka důkaz, že k doručení reklamovaného zboží došlo 9. 6. 2021 a reklamační lhůta tedy končí 10. 7. 2021. Dle § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.

V oblasti veřejného práva je pak relevantní § 24 zákona o ochraně spotřebitele, dle kterého může Česká obchodní inspekce udělit prodávajícímu pokutu do výše až 3 mil. Kč, jestliže prodávající nepřijme reklamaci.

14.1.2022 16:35, před 3 lety

28.4.2022 13:24, před 3 lety