Alza.cz a.s.

#52867Alza odmítá uznat žádost o odstoupení od smlouvy pro opakovanou vadu

21 dnů 18 hodin

28.09.2021, před 3 lety

Pavel Saska

Dne 15.9. 2020 jsem u obchodníka alza.cz přes internet zakoupil pračku kombinovanou se sušičkou. Během uplynulého roku se na pračce rozbil buben a třikrát přestalo fungovat sušení. Tyto závady jsem nechal opravit u autorizovaného servisu kromě poslední, kterou jsem již odmítl a požádal alzu o odstoupení od smlouvy.
První oznámení záměru odstoupit od smlouvy proběhlo v den vzniku poslední závady 8.9.
23.9. přijel servisní technik a diagnostikoval vadu neopravitelnou na místě a objednal svoz do servisního strediska. Toto jsem odmítl s tím, že je mým záměrem odstoupit od smlouvy.
Dokumenty o všech předchozích opravách a diagnostiku vady posledni jsem zaslal dle požadavků do Alzy, kde mi slíbili svoz spotřebiče, ale stále to podmiňují dodáním dalších a dalších dokumentů, jinak mou žádost o odstoupení nemohou uznat.
První přišlo tvrzení že jsem výrobek již nechal opravit a proto odstoupit nemohu, další den že musím dodat potvrzení ze servisu, že jde o neopravitelnou vadu. Po té chtěli potvrzení ze servisu že se jedná o čtvrtou závadu a nakonec potvrzení servisu že chci odstoupit od smlouvy. Velice pochybuji o oprávněnosti některých požadavků a domnívám se, že potvrzení o předešlých opravách a diagnostika vady posledni provedená autorizovaným servisem by měla k odstoupení od smlouvy stačit. Do dnešního dne nemám informace o svozu ani funkční spotřebič.

Pračka se sušičkou CANDY ROW41494DWMCE-S

Uznání oprávněnosti odstoupení od smlouvy, sjednání svozu spotřebiče a vrácení peněz

15.10.2021 13:57, před 3 lety

Pokud zboží nelze řádně používat v důsledku opakovaného výskytu vady po opravě nebo má-li zboží větší počet vad, pak má kupující právo na dodání nové věci bez vad, výměnu součásti věci, jakož i na odstoupení od kupní smlouvy.

O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady. O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Při třetí reklamaci stejné vady lze tedy vznést nárok na odstoupení. Ale i v tomto případě se jedná o reklamační řízení a prodávající může oprávněnost reklamace posoudit, vyžaduje-li to povaha vady. Charakterem stejné vady se zabýval Nejvyšší soud (sp. zn. 33 Cdo 2979/2012). Dle jeho rozhodnutí lze o stejné vadě hovořit za situace, kdy se vada projevuje stejně ve vlastnostech věci.

Z výše uvedeného vyplývá, že je nutné, aby prodejce i potřetí uznal reklamaci. Pro odstoupení od smlouvy by mělo stačit prokázání, že došlo ke koupi výrobku u tohoto prodejce a následně byly reklamace uznány za oprávněné. Domníváme se proto, že v tomto případě má spotřebitel právo na odstoupení od smlouvy pro opakovaný výskyt vady.

15.10.2021 15:14, před 3 lety

Dobrý den, děkuji Vám za Vaši zprávu.
Pokud spotřebitel reklamuje produkt přímo u autorizovaného servisu, má naše společnost pro uznání reklamace nárok na předložení potřebných dokumentů. Může se tedy jednat o servisní protokoly, nebo přímo o protokol o neopravitelnosti. Reklamaci číslo: ASRE21870311 již eviduji jako ukončenou a to odstoupením od kupní smlouvy a navrácení financí spotřebiteli. Tento proces byl ze strany společnosti naplněn, společně s uskutečněním odvozu spotřebiče.
Můžeme tedy poskytnou další informace, nebo lze tento případ považovat za vyřízený? Děkuji.
S pozdravem Veronika, Oddělení péče o zákazníky.

19.10.2021 15:45, před 3 lety

Děkujeme společnosti za vyjádření a stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby měl možnost výše popsané smírné vyřešení sporu potvrdit a stížnost poté případně uzavřít.

19.10.2021 23:13, před 3 lety

Pavel Saska

Komentář: Alza nakonec oprávněnost uznala, takže jsem spokojen. Jednoznačně ale vnímám velký prostor ke zlepšení komunikace se zákazníkem v podobných případech.