Koloběžku Eljet jsme koupili u Alzy jako dárek k vánocům dceři v prosinci minulý rok. Koloběžka má dle výrobce záruku měsíců včetně baterie, které je neoddělitelná. První závada se objevila při prvním použití, a to , že opadl záchyt na řídítkách za účelem složení koloběžky. Další závada nastala uvolněním a odpadnutím stojánku a koloběžka šla stěží složit . Následně koloběžka, byť byla plně nabita, přestala vždy po třech až čtyřech kilometrech fungovat. Ukazatelem stavu baterie byl vždy na maximu. Na základě posledně jmenované závady jsme koloběžku reklamovaly u dodavatele, tj. Alza. Reklamace nebyla uznána, kdy autorizovaný servis konstatoval, že kapacita baterie je nízká a baterie tedy dosloužila. Přitom koloběžka ujela celkem 42 km co lze dokladovat z displeje koloběžky. Za opravu tedy výměnu baterie požadoval autorizovaný servis cca 5200,- Kč což jsem odmítl a požadoval jsem v rámci reklamace servisní záznam o měření baterie. Neobdržel jsem ho. Koloběžka mi tedy byla vrácena v původním stavu a ještě s ulomeným zadním blatníkem (když jsme odesílali koloběžku k reklamaci blatník nebyl ulomen). Vše jsme jak před tak i po zdokumentovali. V průběhu reklamace jsem se písemně obrátil na ČOI, ale bez zatím bez výsledku.
Elektrická koloběžka Eljet Cruiser Eco
Vzhledem k závažnosti a způsobu nejen stavu výrobku (Čína), ale i způsobu přístupu jak dodavatele tak i autorizovaného servisu jsem požadoval vrácení peněz. Dnes má dcera doma nefunkční koloběžku a my si nevíme rady.
Přikládám záznam o při založení reklamace u Alza:
Popis závady: Koloběžka je nefunkční i když je stav baterií na maximum. Stále se vypíná. Samovolně se uvolnil stojánek koloběžky. Nejde složit. Preferuji odvoz a vrácení peněz. Děkuji J. Červík
Z popisu spotřebitele není jasné, kdy byla koloběžka reklamována. Spotřebitel obecně může uplatnit právo na vady výrobku do 24 měsíců od převzetí zboží. Jestliže dojde k reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí výrobku, musí v případě zamítnutí prodávající prokázat, že se jednalo o chybu spotřebitele (nejlépe znaleckým posudkem), jinak se má za to, že věc byla vadná již při převzetí. Jestliže spotřebitel uplatňuje právo z vady po těchto šesti měsících, může jeho nárok prodávající zamítnout i bez prokázání této skutečnosti, nicméně má stále povinnost toto zamítnutí odůvodnit a spotřebitel může toto rozhodnutí prodávajícího napadnout.
K poškození věci v průběhu reklamace:
V souladu s ustanovením § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za poškození, ztrátu nebo zničení věci odpovídá ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
Reklamační protokol by v tomto případě mohl sloužit k prokázání stavu věci v době předání k reklamaci, pokud by vzhledem k povaze poškození (zjevné) bylo možné předpokládat, že bude v protokolu v rámci zhodnocení stavu věci uvedeno. Vzniklou škodu je vhodné namítnout ihned při převzetí, aby subjekt nemohl namítnout, že k ní došlo v mezidobí.
Je tedy důležité, co je napsáno v reklamačním protokolu, případně zda má spotřebitel nějakou dokumentaci zboží před odesláním na reklamaci.
Dobrý den, děkuji za předání. Záležitost je dále otevřená a budeme ji řešit s reklamačním oddělením. Pana Červíka jsem kontaktovala s žádostí o fotografie. Po obdržení odpovědi a posouzení můžeme dále poskytnout řešení. Přeji hezký den, Andrea, péče o zákazníky
Komentář: Na základě doložených fotografií společnost ALZA uznala pochybení a vrátila peníze v plné výši, jak bylo požadováno od prvopočátku.