dne 26.3.2018 jsem zakoupila mlýnek na maso, reklamovala jej 8.12.2020 (č. 4**/**5). Již při uplatňování reklamace nebyl zaznamenán můj požadavek na vrácení peněz a reklamační protokol byl na informace velice stručný. Reklamace byla vyřízena VÝMĚNOU výrobku, převzala jsem krabici s nalepeným papírem s číslem reklamace 2****5, žádné další informace nebyly uvedeny a můj nesouhlas s vyřízením reklamace na místě odmítnut. Nový mlýnek se porouchal hned při prvním mletí, reklamaci jsem uplatnila dne 4. 10. 2021 (2*/**5) a byla mi zamítnuta s tím, že jde o uplynutí záruční lhůty.
Můžete se, prosím, na tento případ podívat? Nový mlýnek by této logiky věci měl záruku pouze cca 3 měsíce.
Děkuji
Fišerová
Mlýnek na maso SFW 350 D2
Dle výkladu, který uvádíte i v poradně by záruka měla běžet i na vyměněné zboží, reklamace tedy měla být uznána. Požadovala jsem vrácení peněz, výrobku již nedůvěřuji, což mi při přebírání druhé reklamace potvrdil i fakt, že vedle mě čekal zákazník s reklamací toho samého mlýnku.
Obecně existují v teorii dva protichůdné názory. První, který zastáváme i my, zjednodušeně řečeno tvrdí, že pokud zákon neříká „od prvního převzetí“ věci, je nutné vztáhnout toto pravidlo na každé převzetí nové věci. Dvouletá záruční lhůta se tedy v tomto pojetí přerušuje. Upřednostnění výkladu zákona, který je pro spotřebitele nejpříznivější, je v souladu s judikaturou Ústavního soudu ČR (sp. zn. IV. ÚS 2989/16).
Protože doposud neexistuje závazná judikatura vyšších soudů dopadající přímo na tuto problematiku (výše citovaná judikatura Ústavního soudu ČR se vyjadřuje pouze k interpretačním pravidlům, nikoliv k zákonné záruční lhůtě), je vhodné upozornit, že tento názor není jediný možný. Je totiž pravdou, že část odborné veřejnosti má za to, že uplatněním nároků z vadného plnění v rámci reklamačního řízení se zákonná záruční doba staví, nikoli přerušuje. Tento závěr dovozují někteří autoři z § 1922 odst. 2 občanského zákoníku. To znamená, že zákonná záruční doba se zastaví v momentě, kdy byla spotřebitelem v rámci reklamačního řízení uplatněna práva z vadného plnění, přičemž reklamace byla přijata. To má za následek zejm. to, že po vrácení výrobku z reklamačního řízení běží zákonná záruční doba nikoliv znovu od počátku, ale od momentu, kdy skončila – tedy od momentu uplatnění práva z vadného plnění.
Kloníme se k první z výše dvou uvedených variant, nicméně upozorňujeme, že jde o otázku spornou a doposud nevyjasněnou. (viz článek na našich stránkách https://www.dtest.cz/nejcastejsi-problemy/bezi-nova-zaruka-na-vymenene-veci-soucastky/38)
Dobrý den, paní Fišerová, reklamace se vždy vybavují na prodejně, kde je kompetentním pracovníkem pro přijetí reklamace vedoucí nebo zástupce prodejny. V případě, že reklamace byla zamítnuta z důvodu vypršené záruční lhůty, je toto stanovisko neměnné. Děkujeme za pochopení. S pozdravem Lidl Česká republika.
rozporuji již samotný proces prvního reklamačního řízení, kdy mi při této reklamaci nebylo umožněno vrácení zboží, a nebylo toto ani zaznamenáno do vašich reklamačních dokumentů, které tímto nesplňují zákonný obsah. Už z důvodu shody s dTest předávám věc ČOI i právnímu zástupci, který se bude podrobně samotným procesem a neúplností reklamačních protokolů hlouběji zabývat.
S pozdravem Fišerová
Již nebudeme reagovat, zákaznici byla sdělena informace.
S ohledem na sdělení prodejce jsme nuceni stížnost uzavřít bez uzavření dohody.