zakoupil jsem u Travelking 2 poukazy do vinného sklípku v Bořeticích. Když jsem je chtěl ze zdravotních důvodů stornovat, tak to nebylo možné. Poukazy jsem tedy prodal se slevou.
Kupujícímu ale peníze vrátili.Mě ale poslali email, ž mi je vrací.
Je velice neseriozní od Travelking změnit stanovisko a peníze za poukazy vrátit bez ověření u kupujícího.
A ještě nestandardní je o tom následně informovat původního kupujícího.
Josef Černý
čísla poukazů KING23*****4 , KING60*****4
Vrátit finanční prostředky původně kupujícímu tj. mé osobě která se vyrovná s případnými dalšími překupníky.
Dle obchodních podmínek portálu TravelKing (dostupných zde https://travelking.cz/terms-and-conditions) bodu 10.10 je storno (po uplynutí lhůty pro odstoupení od smlouvy - tedy 14 dnů) možné pouze v případě, že s tím souhlasí Poskytovatel. Tímto poskytovatelem je v popsaném případě vinný sklípek. Při souhlasu se stornem si Provozovatel (TravelKing, resp. TPF group s.r.o.) vyhrazuje právo na stržení 20 % z ceny služby jako náhradu škody. K tomu si náhradu škody může nárokovat i Poskytovatel.
Možnost storna je tedy v kompetenci poskytovatele, který by měl rozhodovat jednotně a předvídatelně, ale je možné, že se u něj změnila situace (např. větší poptávka) a proto storno později svolil.
Při přeprodeji kuponu navíc došlo k "postoupení pohledávky" ve smyslu § 1879 a násl. občanského zákoníku, tudíž původní věřitel již nemá nárok na zaplacení dluhu - pokud by se tak stalo, musel by částku předat postupníkovi, neboť na ni již nemá právní nárok.
Mimo jiné se v obchodních podmínkách provozovatele nachází bod 14.6, který říká, že "Zákazník není bez předchozího písemného souhlasu Provozovatele oprávněn práva a povinnosti ze Smlouvy postoupit na třetí osobu."
Jestliže tedy spotřebitel neobdržel písemný souhlas s postoupením smlouvy, tak se domníváme, že porušil obchodní podmínky provozovatele.
Z výše uvedeného důvodu se tedy domníváme, že vrácené peníze náleží jen majiteli tohoto kuponu, přičemž je na něm, jak s vrácenou částkou naloží.
Vážený pane Černý,
děkuji za Vaši zprávu a dovolte mi se k Vaší stížnosti vyjádřit.
V případě storna objednávky se u kuponů s rezervací termínu již vždy řídíme dle konkrétních storno podmínek daného hotelu. Záleží již tedy čistě na hotelu, zda-li storno kuponu umožní a za jakých podmínek.
V tomto případě nový majitel poukazu komunikoval přímo s hotelem a po domluvě bylo hotelem storno umožněno.
Jedná se tedy čistě o rozhodnutí hotelu, které není z naší strany možné ovlivnit a nijak jej také nerozporujeme, kompetenčně rozhodnutí spadá do práv hotelu a my respektujeme každé takové rozhodnutí.
Hotely v některých případech udělují výjimku ze zavedených storno podmínek a částečně přihlíží i k vývoji aktuální Covid-19 situace.
Mrzí nás, že v tomto případě došlo k nedorozumění, určitě nebylo naším cílem kohokoliv poškodit či znevýhodnit.
Budeme rádi, když se nám znovu ozvete a pokusíme se celou situaci co nejrychleji dořešit ku spokojenosti všech stran.
Děkujeme za pochopení.
Travelking - TPF group s.r.o.