Dne 22.10.2021 mně přepravce WE/DO doručil 4 krabice zboží, které jsem objednala přes eshop vybaveni pro uklid.cz, Řidič mě u auta dal podepsat elektronicky převzetí a sám mi krabice složil před dům
a ihned odjel. Při vynášení do domu jsem zjistila, že jedna krabice je promočená a poškozená.
Po rozbalení jsem zjistila, že zboží 608461 Sucitesa Ambiwonder 1l za 361,79 Kč má uvolněné víčko a tekutina se vylila přes obal do krabice a rozmočila ji.Telefon mi řidič nebral.
Zkontaktovala jsem ihned odesílatele a bylo mi slíbeno, že mi pošlou nový výrobek výměnou za poškozený. Po dohodě jsem 25.10.2021 poslala e-m foto poškozené krabice a výrobku. Firma mi odpověděla, že reklamaci neuznávají. Zamítnutí jsem neuznala a žádala buď o nový výrobek nebo vrácení peněz. Na další e-m firma neodpovídá a v telefonátech mluví vyhýbavě.
608461:Sucitesa Ambiwonder Epic 1 l - osvěžovač vzduchu 361,79 Kč
Žádám o výměnu výrobku nebo vrácení částky 361,79 Kč.
Tak jsem žádala i v e-m 26.10.2021.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Spotřebitelům obecně doporučujeme zboží, které jim je předáváno v očividně poškozeném obalu, vůbec nepřebírat, anebo ho přebrat jen s poznámkou o stavu zboží v předávacím listu. Rovněž doporučujeme otevírání jakékoliv zásilky zboží natáčet, aby měl spotřebitel případný důkazní materiál o tom, že zásilka mu byla poškozená už doručena.