Firma neprodloužila voucher o dobu uzavření masážních salonu v covid pandemii. Řešila jsem již e-mailovou komunikací, ale prý jsem se měla ozvat dříve. Přijde mi silně neprofesionální jednání, kdy na jedné straně mi masážní salon řekl, že voucher určitě prodlužují kvůli covidu a ať přijdu a při uplatnění voucheru u firmanazazitky mi bylo sděleno, že jsem to měla řešit dřív před skončením platnosti voucheru.. Ale proč bych se objednávala dříve, když byly salony uzavřeny a všude nebezpečí covidu?
Děkuji za pomoc, voucher stál přes 3tisíce Kč.
Voucher na balíček Nechte se rozmazlovat
Vrácení peněz
Pokud nebylo možné voucher (z důvodu uzavření některých druhů služeb) využít po většinu doby z jeho původní platnosti (např. voucher nebylo možné využít 5 měsíců z celkových 6), výrazně se změnily podmínky, za kterých byla smlouva (o zakoupení voucheru) uzavřena. Pokud by došlo k výraznému omezení času, v němž bylo možné voucher čerpat, nepochybně by se tím snížila jeho hodnota.
V takové situaci považujeme za spravedlivé řešení, aby podnikatel poskytl spotřebiteli voucher náhradní, který bude "prodloužen" o čas, po který nebylo objektivně možné voucher čerpat (např. z důvodu vládních uzávěr průmyslu a služeb). Spotřebitel by měl podnikatele k poskytnutí náhradního voucheru vyzvat s poukazem na § 1765 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který právě na takovéto situace dopadá.
Pokud se tato spotřebitelova výzva mine účinkem, lze se stejného nároku (tj. spravedlivé změny smluvních podmínek tak, aby odpovídaly nastalé mimořádné situaci a neznevýhodňovaly spotřebitele) domáhat prostřednictvím soudu. K tomuto postupu spotřebitele opravňuje § 1766 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost (kromě výše uvedené soudní moderace) obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/.