prosím o informaci, zda-li je níže uvedená reakce portálu a hotelu možná a zákonná.
24.9.2021 jsem zakoupil poukaz na na víkendový pobyt, ale dle Vládního nařízení jako neočkovaní se již nemúžeme od 22.11.2021 ubytovat v hotelech.
Chtěl jsem proto poukaz prodloužit přímo u provozovatele hotelu což bylo zamítnuto a trvají na vyčerpání, jinak údajně poukaz propadne bez náhrady.
Na portálu Sleva dne jsem proto chtěl poukaz vyměnit za kredit a využít jej jindy, údajně kdykoliv do konce roku 2022. Při pokusu o převedení poukazu na kredit mi systém ohlásil, že poukaz byl již využit, ačkoliv nebyl. Plánovaný pobyt měl proběhnout v termínu 3. - 5. 12.2021.
Prosím o informaci jak dále postupovat.
Děkuji předem.
Jan Hubáček
www.slevadne.cz
www.hotelmalypivovar.cz
Prodloužení poukazu u hotelu nebo prodejce poukazů
Prosím o informaci jak poukaz prodloužit, nebo vyměnit za kredit.
Domníváme se, že v uvedeném případě může spotřebitel namítat podstatnou změnu okolností podle § 1765 občanského zákoníku, neboť spotřebitel tuto změnu nemohl rozumně předpokládat a zároveň se lze snadno domnívat, že kdyby o této okolnosti věděl, smlouvu by neuzavřel, protože by nemohl služby využít.
Vzhledem k tomu, že portál slevadne.cz je zprostředkovatelem, který své povinnosti splnil a slevu na konkrétní termín zajistil (a tím došlo k využití poukazu), se domníváme, že by spotřebitel měl tento problém řešit přímo s provozovatelem hotelu.
S provozovatelem hotelu by mělo dojít k "renegociaci", tedy opětovnému vyjednávání, kdy by se strany podle § 1765 občanského zákoníku měly dohodnout na změně závazku tak, aby ani jedna strana nebyla zkrácena na svých právech. Vzhledem k tomu, že nelze rozumně odhadovat jak dlouho bude překážka trvat (a tím pádem by bylo těžké prodloužit poukaz), myslíme si, že by spotřebiteli mělo být umožněno odstoupit od smlouvy a provozovatel hotelu by mu měl vrátit vynaložené peněžní prostředky.