Dne 17.8.2021 jsem zakoupila přes internetový portál společnosti viagogo 3ks vstupenek na Vánoční mega show LOLLIPOPZ na den 5.12.2021. Po uhrazení celkové částky ve výši 899,72 AED, tj. 5456,13 CZK mně přišlo potvrzení o uzavřené objednávce číslo: 25308195. Zároveň s informací, že moje vstupenky budou k dispozici ke stažení až týden před akcí. Po zjištění faktu, že vstupenky nabízí za nepřiměřeně vysokou cenu, kdy cena vydavatele činí 490Kč, jsem se rozhodla kontaktovat portál viagogo s odstoupením od kupní smlouvy. Na stránkách jsem se dočetla, že finanční prostředky nelze vrátit a že jedinou možností je prodat prostřednictvím jejich platformy vstupenky někomu jinému. Vstupenky, které jsem sice neobdržela, jsem mohla znovu nabídnout. Když jsem vstupenky znovu inzerovala k prodeji, prišel mi potvrzující e-mail:
“Děkujeme, že jste opět inzerovali Vámi zakoupené vstupenky na LOLLIPOPZ - VÁNOČNÍ MEGASHOW, na 5 prosince 2021, 16:00.
Poté, co budou prodány, Vás budeme informovat e-mailem a zbytek už můžete nechat na nás! Zajistíme, že je kupující dostane včas před začátkem akce.
Stačí už jen odpočívat a čekat na obdržení platby! “
Vstupenky se, neprodaly a tak jsem čekala, až bude týden před akcí a vstupenky obdržím ke stažení a ač nerada, uplatníme na Show.
Týden před show jsem každý den, několikrát denně kontrolovala účet na portálu viagogo. Poslední kontrola proběhla 2h před show. Vstupenky stále nebyly ke stažení s informací “čeká se na vydání vstupenek pořádaném akce”, “vstupenky ke stažení nejpozději 2.12.2021” Bylo mi jasné, že vstupenky už nepřijdou.
Dnes ráno, 6.12.2021j jsem se podívala na portál společnosti viagogo, a zjistila jsem, že záhadným způsobem informace “čeká se na vydání pořadatelem akce” a “vstupenky ke stažení nejpozději 2.12.2021” byla změněna na “vstupenky vydány pořadatelem akce” a “vstupenky jsou připraveny ke stažení 19.8.2021”.
Při kontrole dostupnosti vstupenek jsem si dělala printscreeny informací ke show, Tyto nepravdivé a zmanipulované informace viz výše mam ve fotodokumentaci.
3ks vstupenky na LOLLIPOPZ Vánoční megashow v Brně 5.12.2021 v 16:00
Odstoupení od smlouvy a vrácení celé částky.
Společnost dle svých obchodních podmínek vystupuje v právním vztahu pouze jako zprostředkovatel prodeje, spotřebitel tak smlouvu uzavírá s třetí osobou, která však nemusí být podnikatelem. V takovém případě, kdy prodávající nevystupuje v právním vztahu jako podnikatel, se ustanovení na ochranu spotřebitele nepoužijí (v ceně by tedy nemusely být započítány všechny poplatky). Navíc odstoupit od smlouvy o zakoupení vstupenek ve lhůtě čtrnácti dnů není možné, neboť se jedná o smlouvu, jež patří mezi výjimky, kdy není možné práva na odstoupení využít (dle § 1837 písm. j) občanského zákoníku).
Společnost (jako zprostředkovatel obchodu) se ve svých obchodních podmínkách zavazuje, že bude garantovat dodání vstupenek. Pokud osoba, která vstupenku prodává, vstupenku nedodá, společnost spotřebiteli zajistí náhradní vstupenku, případně spotřebiteli vrátí to, co zaplatil. Nebudou-li vstupenky řádně dodány, doporučujeme spotřebiteli, aby kontaktoval společnost a dodání vstupenek reklamoval.
Společnost Viagogo se přesunula ze Švýcarska do USA. Dozorovým orgánem je tedy Federal Trade Commission (https://www.ftc.gov/), přičemž podnět lze podat skrze formulář dostupný z tohoto linku - https://reportfraud.ftc.gov/#/.
Výše uvedené platí za předpokladu, že se daný smluvní vztah řídí právním řádem ČR.