Dobry den,dnes 11.12.2021 jsem v 15 hod. nakupovala v prodejne Tesco v Praze Cakovicich,ul. Cukrovarska.Cena u cervene papriky byla 39.90,-/kg s tim,ze jina cenovka u zbozi nebyla,mam foto.Na pokladne jsem si vsimla,ze v systemu naskocila cena 69.90,-.Na muj dotaz,ze jde o omyl,mi vedouci sdelila,ze cenovka patri k paprice bile a ze mi vrati celou castku za papriky.Ty jsem potrebovala,takze jsem nabidky nemohla vyuzit.Vedouci se neustale hihnala a na mou poznamku,ze takto klamou zakaznika,poznamenala: "no jo" (pri svem prichodu rozevlate teatralne hlasila: "Tak pani ma papriku").Skutecna cena u cervene pariky uvedena nebyla,tu jsem zjistila az na pokladne.Cena 39.90,- patrila k paprice bile,ale to bylo na cenovce napsane tak malymi pismeny,ze bez bryli jsem si toho nemohla vsimnout,stejne jako hromada dalsich lidi.Paprika bila byla umistena nad cervenou a svou cenovku u sebe mela,takze tezko slo predpoladat,ze bude mit druhou u cervene papriky.Zrejme potrebovali prodat zbytky cervene papriky,hodne jich bylo scvrklych.Je to zamerny podvod,nevazi si zakazniku a jeste se chovaji jako kdyz jste nenomalni,kdyz na to upozornite.K tomu vsemu mi pokladna na nakup nevyjela uctenku,ale mam zakaznicky ucet,takze maji kuj nakup v el. podobe,mohou tedy prekontrolovat polozku ceny papriky.Do spolecnosti Tesco jsem jiz odeslala stiznost i s fotem.
Paprika cervena - cenovka 39.90,-/kg.Skutecna cena patrna az na pokladne 69.90,-.Cenovka umistena schvalne,aby klamala zakaznika.
Uvadet spravne ceny u zbozi,neklamat jiz takto zakazniky a poucit personal,jak se ma chovat,obzvlaste na vedouci pozici.
Nabídka zboží, která je tvořena i cenou u něj uvedenou, je pro obchodníka závazná. Pokud jinou cenu uvádí a jinou účtuje, dopouští se klamavého jednání a je právem spotřebitele dožadovat se rozdílu v ceně zaplacené navíc.
Prodávající je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy a přímo použitelným předpisem Evropských společenství spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. Informace o ceně nesmí zejména vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti.
Dozorovým orgánem je v této oblasti Česká obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.
Důležité zde bezesporu bude, zda barva papriky (bílá/červená) byla opravdu uvedena nečitelně. Co se týká účtenky, je ji prodávající povinen vydat zákazníkovi, nicméně pokud ji má v elektronické podobě, může zákazník při reklamaci předložit i tuto verzi.