Centrální výběrová řízení a.s.

#54519Odvolání plné moci na výběrové řízení na dodávku energií.

3 měsíce 9 dnů 2 hodiny

20.12.2021, před 3 lety

Viliam Slimák

Dobrý den, cca před 5lety jsem podepsal smlouvu s Centrální výběrová řízení na soutěžení cen energií.
Převedli mě pod Bohemia energy. Po jejím krachu jsem se od dodavatele poslední instance přepsal na dodávku energií k ČEZ, následně mi 8.12. přišly složenky od společnosti LAMA na dodávku plynu. takže v tuto chvíli mám dvě smlouvy, přičemž u LAMy jsem nic nepodepsal. Paní na infolince mi sdělila, že to za mě podepsal nějaká aukční společnost.
na žádost ať mi zašlou údajnou smlouvu nikdo nereaguje, nesdělili mi ani, kdo to za mě uzavřel.
Společnost Centrální výběrová řízení neexistuje, tedy ani nevím, kde mám případně odvolat kdysi uzavřenou plnou moc.
Byl jsem podveden, LAMa se mnou nekomunikuje, nechci od nich žádné služby.
prosím kam se mám obrátit pro zrušení plné moci a smlouvy s LAMOU? Obávám se údajných sankcí za zrušení.

Viliam Slimák, Bruzovská 250, Frýdek-Místek, odběrné místo EIC 27ZG700Z0168497W

Zrušení plné moci u centrální výběrová řízení a zrušení jimi uzavřené smlouvy s LAMOU, číslo smlouvy 10 10 11 0339. Smlouvu jsem neuzavřel, nemám ji ani k dispozici.

20.12.2021 14:11, před 3 lety

Dodavatel energií:
Společnost Centrální výběrová řízení a.s. je v tomto případě zprostředkovatelem, to znamená, že má-li platně udělenou plnou moc, může za spotřebitele uzavřít smlouvu na dodávku energií. Tuto plnou moc je možné odvolat.

Pokud jde o smlouvu mezi spotřebitelem a dodavatelem (uzavřenou zprostředkovatelem, který k tomu získal spotřebitelův souhlas mimo obchodní prostory), energetický zákon dává spotřebiteli také bezplatnou možnost úniku. Dle ustanovení § 11a odst. 3 zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon, je spotřebitel oprávněn bez sankce vypovědět smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou nebo určitou, ve lhůtě do patnáctého dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu (a tedy logicky i ještě před zahájením dodávek). Lhůta je zachována, je-li v jejím průběhu výpověď odeslána držiteli licence (dodavateli). Výpovědní doba činí 15 dnů a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.

Zprostředkovatel a plná moc:
Smluvní zastoupení vzniká na základě ujednání stran (zmocnitele a zmocněnce). Jedním z důvodů zániku zmocnění je dle § 448 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, i odvolání zmocnění.

Odvolání zmocnění (= laicky odvolání/zrušení plné moci) je jednostranný právní úkon, k jehož účinnost není třeba, aby bylo druhou stranou (zmocněncem) akceptováno. Je však nutné, aby zmocněnci bylo odvolání známo. K tomu postačí, pokud ho o něm zmocnitel dostatečně adresným způsobem informuje.

Odvolání zmocnění proto doporučujeme zaslat primárně doporučeným dopisem přímo společnosti (Lannova 2061/8, Praha, 11000), patrně lze využít i e-mail, který společnost uvádí jako svůj kontaktní. Nejjistější cesta je zvolit obě varianty a zmocnění odvolat "duplicitně".

Společnost Centrální výběrová řízení a.s. je v insolvenčním řízení, ale k datu 20. 12. 2021 stále ještě nebyl určen insolvenční správce, ke kterému by bylo teoreticky možné odvolání plné moci směřovat.

Pro úplnost uvádíme, že dozorovou činnost a mimosoudní řešení sporů vykonává Česká obchodní inspekce u zprostředkovatelů a Energetický regulační úřad u držitelů licence u dodavatelů.

Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci (oddělení ADR). Tato služba je bezplatná. Odkaz na podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese https://www.coi.cz/informace-o-adr/. Nejzazší možností je zahájení soudního sporu.

29.3.2022 15:39, před 3 lety