IKEA Česká republika, s.r.o.

#54699Odpírání informací o podstatných vlastnostech užívání výrobku

6 měsíců 6 dnů 15 hodin

30.12.2021, před 3 lety

Karel Bouček

Dobrý den, koupil jsem si nábytkové skříňky ze systému BESTA, které budu v souladu s uživací funkcí výrobku věšet pod strop. Dotázal jsem se IKEA, jaká je nosnost dna těchto skříněk, abych se z hlediska bezpečnosti dozvěděl, co tam z pohledu užitečného zatížení mohu uložit, zda např. dno skříňky unese knihy nebo jen papírové kapesníčky. Ani následných 5 emailů s tímto dotazem nevedlo k výsledku, kdy informace z linky podpory byly buď úplně nesmyslné, nebo odpovídaly na něco, na co jsem se neptal, až poslední pátá komunikace uvedla, že takový údaj nemají, a tím to v IKEA uzavřeli. Tedy ptám se, zda na takovým údaj mám jako zákazník nárok, každý výrobek musí být z hlediska bezpečnosti před uvedením na trh testován, a rovněž se prodejce může ofi obrátit na svého dodavatele či výrobce s žádostí o sdělení takové informace. Jak mám dále postupovat a jak můžete pomoci?

Děkuji a zdravím. Váš dlouholetý zákazník a předplatitel, Ing. Karel Bouček

viz v textu výše

viz v textu výše

21.1.2022 15:48, před 3 lety

Prodávající je dle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, mimo jiné povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaného zboží a o způsobu jeho použití. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu zboží, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu v českém jazyce a aby byly srozumitelné. Této povinnosti se nemůže prodávající zprostit poukazem na skutečnost, že mu potřebné nebo správné informace neposkytl výrobce, dovozce nebo dodavatel. Tyto povinnosti se však nevztahují na případy, kdy se jedná o zřejmé nebo obecně známé skutečnosti.

Dle našeho názoru je nosnost úložných prostorů jednou z podstatných informací o vlastnostech zboží, a prodejce by tuto informaci měl spotřebiteli sdělit při prodeji, nebo případně později na výzvu spotřebitele. Z tohoto důvodu žádáme společnost, aby spotřebiteli informace o nosnosti úložných prostorů sdělil, buďto zde nebo aby spotřebitele kontaktoval přímo.

7.7.2022 12:16, před 3 lety