Studio Moderna s.r.o.

#54797REKLAMACE ZBOŽÍ - následně po uznání reklamace nedodání zboží ani vrácení peněz

04.01.2022, před 3 lety

Věra Cápková

Dne 4.11 2021 jsem do prodejny Studio Moderna v Opavě po telefonické domluvě přivezla na reklamaci"Delimano Joy domácí pekárnu", kde byl sepsán reklamační list ohledně závad s tím, že bylo na doporučení prodavačky uvedeno číslo účtu pro vrácení peněz,prý je to rychleji vyřízené, načež hned večer volala nějaká paní, že to neexistuje, že pouze výměna zboží,bohužel nemám ani jedno.Po ukončení reklamační lhúty jsem volala a bylo mi sděleno, že reklamace byla uznána, ale doposud- 4.1 2022 nemám ani peníze, ani zboží.Když telefonuji, tak se vysmívají, že zboží údajně poslaly DPD, a že si pro něj mám přijed, což jsou protichudné informace.Psala jsem stížnosti včetně celého postupu na Delimano schop a následně na Top schop, ovšem bez reakce. Volala jsem na zákaznický servis, kde mě odkázali zpět na Modernu s tím, že jejich postup nesplňuje reklamační podmínky, ale že to mám řešit tam,kde jsem reklamovala,když jsem to bohužel neposlala do Prahy.

Delimano Joy domácí pekárna bílá,nákup 30.7 2021, výr.č.110063477

Po této zkušenosti vrácení peněz na účet.

5.1.2022 13:53, před 3 lety

Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle ustanovení § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Není-li reklamace vyřízena v této lhůtě, může spotřebitel od smlouvy odstoupit.

"Vyřídit reklamaci" v sobě zahrnuje i umožnění, aby spotřebitel mohl s reklamovanou věcí disponovat. To znamená, že v (obvykle) 30denní lhůtě by mělo být nejen rozhodnuto o reklamaci (zamítnuta nebo přijata), ale v této lhůtě by měla být reklamovaná věc také:
- buď připravena k vyzvednutí v rámci pracovní doby prodávajícího (o možnosti vyzvednutí však musí prodávající spotřebitele prokazatelně informovat),
- anebo doručena spotřebiteli v poslední den lhůty k vyřízení reklamace do místa jeho bydliště, pokud bylo mezi stranami smluveno, že prodávající věc spotřebiteli doručí.

Spotřebitel může v rámci uplatněné reklamace požadovat dle § 2169 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, primárně dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené. Pokud je ale možné věc jednoduše opravit nebo vyměnit nějakou její součást bez zbytečného odkladu, mají tyto způsoby vyřízení reklamace přednost. Jestliže není možná ani jedna z uvedených variant, má kupující právo od smlouvy odstoupit.

29.3.2022 13:40, před 3 lety