jsem zklamaná s jednanim Alza.cz. Před Vanoci mi manžel kupoval epilátor. Když jsem ho dostala pouze jsem odlepila lepenku a otevřela krabici.
Nezkusila jsem ho nic uzavřela krabici a později jsem se rozhodla že ho vyměním za něco co potřebuji více. Na uctence jsem si všimla ze máme bezplatne vrácení nevhodného dárku do 31.1. a výměnou tím bude poukaz. Poukaz ale přišel s částkou o 700 Kč méně. Volala jsem na infolinku tam mi řekli, že je to poplatek za otevření hygienického obalu a že se za to ztrhava poplatek 10% ceny produktu. Presto výrobek je inzerovaný jako bezkontaktní na kuzi. Kdybych to prý vyměnila do 14 dnů od koupi bylo by jedno jak ho vrátím. Dale mi bylo sděleno že podle jejich podmínek vraceni si za poruseni obalu účtují tento poplatek.Zda se mi to jako nefér jednání a abych za odlepeni lepenky zaplatila 700 Kč to se mi nezdá jako adekvatni manipulační poplatek.
Reklamuji to jako benevolenci jak jsou hodní a ve finále si to zaplatím. Přece jenom je normalni že si výrobek prohlédnu.
Prosím o radu jak mohu pokračovat.
Děkuji noc
Vítová
IPL Epilátor Philips Lumea Advanced IPL SC1998/00
Ráda bych vrácení plné částky za kterou jsem Epilátor pořídila.
Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.
Jsou zde ale výjimky, kdy od smlouvy odstoupit nelze. Jak je správně uvedeno, dle § 1837 písm. g) zákona 89/2012 Sb., občanský zákoník, spotřebitel nemůže odstoupit bez udání důvodu od smlouvy o koupi zboží v uzavřeném obalu, které spotřebitel z obalu vyňal a z hygienických důvodů jej není možné vrátit zpátky. Jak je uvedeno spotřebitelem, dle České obchodní inspekce "se musí však jednat o hygienický, utěsněný obal, který zboží chrání" (viz blíže na https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/spotrebitelsky-pruvodce/). Nebylo-li zboží v takovém obalu, lze od smlouvy odstoupit bez ohledu na hygienické důvody. Pokud zboží v takovém obalu bylo, je možné odstoupit jen tehdy, nebrání-li tomu hygienické důvody.
Je věcí individuálního posouzení, kam až dopadá výjimka odůvodněná "hygienickými důvody". Máme za to, že výjimku je nutné vykládat pro spotřebitele nejpříznivěji (viz nález Ústavního soudu ČR, sp. zn. IV. ÚS 2989/16), a tedy restriktivně.
Dle popisu spotřebitele se tedy domníváme, že v tomto případě má právo odstoupit od smlouvy. Obzvláště, když dle popisu spotřebitelky mělo jít o bezkontaktní přístroj.
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši zprávu. Pro úspěšné ověření Vás požádám o zaslání čísla odstoupení od kupní slovy. Po získání Vaší odpovědi, pro Vás připad předám k novému projednání na naše reklamační oddělení a poté Vás budu touto cestou kontaktovat.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.