1. Veselá autíčka s. r. o.

#5523Nedodané zboží

6 měsíců 1 den

09.01.2015, před 10 lety

Holub David

v e-shopu www.treninkove-pomucky.cz jsem chtěl zakoupit Hokejový set-střelecká deska HFL ShotPad REGULER+nahrávač puků One Timer. Přesto že bylo uvedeno, že je zboží skladem, protože se jednalo o dárek pro dítě k Vánocům, dne 14.12.2014 informoval jsem se e-mailem na možnost dodání zboží do Vánoc. V úterý 16.12. mi odpověděl pan Š. "máme na skladě desky i nahrávače, udělejte objednávku zítra odejde zboží na Vaší adresu". V pátek ráno 19.12. jsem se telefonicky ujišťoval, zda zboží odešlo a pan Š. mi sdělil že nahrávače nemá a velmi obšírně mi vysvětloval problémy s poštou a dalšími přepravci. Slíbil že zjistí nové informace a ještě týž den zavolá. Ujistil mně také že kdyby měl rozvézt zboží osobně autem, že jej doručí aby se do Vánoc stihlo. Protože nikdo nezavolal, telefonoval jsem opět v pondělí 22.12. ráno, ale telefon opakovaně nikdo nezvedl. Teprve při zavolání z jiného čísla pan Š. zvedl a odpověděl že už nahravače má, ale nemá je ke mně jak doručit. Opět následovala řada vysvětlení se špatnými zkušenosti s Českou poštou, načež jsem argumentoval že je řada dalších soukromých přepravců, kteří jsou schopni do 24h zboží dodat. Pan Š. se slovy že má známeho v PPL, slíbil že zjistí a zavolá, což se opět nestalo. Odpoledne jsem mi podařilo ho ještě naposledy dovolat a řekl mi že známý už na PPL nepracuje a nemá mi zboží jak dodat. Během hodiny jsem sehnal člověka, který by zboží mohl v Praze vyzvednou a přivézt mi, proto jsem panu Š. volal, ale už telefon nezvedl. Neodpověděl ani na sms, kde jsem mu tuto možnost napsal. Moje zklamaní bylo o to větším že se jednalo o dárek pro dítě.

Hokejový set-Střelecká deska Reguler+ nahrávač ONE-TIMER-2014

Očekával bych v první řadě vysvětlení výše popsaného jednání obchodníka (nejdříve ujištění že zboží má, což nebyla pravda, poté že ho doveze i osobně, což se rovněž nestalo, poté nezvedání telefonů) a omluvu.
O poptávané zboží mám stále zájem, ale vzhledem k popsané zkušenosti nemám příliš chuť uzavřít obchod s takto neseriózním člověkem. Pokud bude zboží nabídnuto se slevou za způsobené nepříjemnosti, jsem ochoten jej koupit.

9.1.2015 16:56, před 10 lety

Pokud zde došlo k objednání zboží, byla uzavřena kupní smlouva, ze které smluvním stranám vyplývají práva a povinnosti. Prodávající má zejména povinnost dodat zboží ve sjednaném termínu.

Vzhledem k předchozí komunikaci lze dovodit že nedodání zboží do Vánoc představuje podstatné porušení smlouvy. Dle § 1977 občanského zákoníku platí, že poruší-li strana prodlením svou smluvní povinnost podstatným způsobem, může druhá strana od smlouvy odstoupit, pokud to prodlévajícímu oznámí bez zbytečného odkladu poté, co se o prodlení dozvěděla.

V tomto kontextu lze zvážit i fixní smlouvu. Bohužel ale nemáme k dispozici přesné znění e-mailové komunikace. Fixní závazek je v občanském zákoníku upraven následovně. Byla-li ve smlouvě ujednána přesná doba plnění a vyplývá-li ze smlouvy nebo z povahy závazku, že věřitel nemůže mít na opožděném plnění zájem, zaniká závazek počátkem prodlení dlužníka, ledaže věřitel dlužníku bez zbytečného odkladu oznámí, že na splnění smlouvy trvá.

10.7.2015 14:53, před 10 lety

V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na lince 299 149 009.