Oprava el sporáku Mora. Nepeče trouba
V dubnu 2021 jsem koupila Sporák el. Mora C 625 AW-1 - Sklad
Dnes přestala péct trouba.
Volala jsem na bezplatnou asistenční linku- 0800 105 505 ozvalo se (neplatné číslo)
Volala jsem na tel. 420 225 991 000 , je uvedené na faktuře(neexistuje).
Tak mi, prosím, napište, kam zavolat a požádat o opravu.
Nemá-li věc vlastnosti, které byly sjednány nebo které se dají od věci očekávat, je věc vadná. Má-li věc vady, může spotřebitel dle § 2169 odst. 1 občanského zákoníku požadovat po prodávajícím opravu věci nebo dodání nové věci. Žádat dodání nové věci je ale možné pouze, pokud to není vzhledem k povaze vady neúměrné (lze-li tedy vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má kupující právo na bezplatné odstranění vady). Není-li možný ani jeden z výše uvedených způsobů, mělo by dojít k vrácení peněz.
Vadnou věc je tedy vhodné reklamovat. Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Reklamovat zboží lze i prostředky umožňujícími dálkovou komunikaci. Lze tedy společnosti oznámit uplatnění nároků z vadného plnění např. skrze kontaktní e-mail. V tomto oznámení je vhodné popsat vady výrobku a navrhnout požadované řešení, lze přiložit i ilustrační video či fotografie vady. Prodávající pak na základě popisu může reklamaci (rovnou) vyhovět, anebo si od spotřebitele zboží vyžádat k posouzení vady. Lhůta v těchto případech běží ode dne uplatnění reklamace prostředkem umožňujícím dálkovou komunikaci; při případné přepravě zboží se lhůta staví po dobu této přepravy.
Vyžádá-li si podnikatel od spotřebitele vadný výrobek k bezprostřednímu posouzení, spotřebitel by ho měl zpravidla dodat do provozovny prodejce. Výjimkou je situace, kdy se jedná o výrobek značných rozměrů a značné hmotnosti. V takové situaci má spotřebitel v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soud ČR povinnost "pouze" věc uschovat a umožnit k ní prodávajícímu přístup (typicky umožnit technikovi její prohlídku, popř. její odvoz). Odvoz věci podnikatelem je pro spotřebitele bezplatný (§ 1924 občanského zákoníku), v případě zamítnutí reklamace ho může podnikatel ovšem zpětně požadovat.
Nereaguje-li prodávající je vhodné zvolit komunikaci buď osobně na pobočce, anebo v písemné formě - doporučeně, nejlépe s dodejkou, adresa sídla společnosti - HP TRONIC Zlín, spol. s.r.o., náměstí Práce 2523, 760 01 Zlín nebo společnost kontaktovat přes e-mail uvedený na webových stránkách společnosti - info@hptronic.cz.