Upřímně horší jednání a zkušenost jsem ještě nezažila. Zakoupila jsem si zde pračku s popisem ,,nové zboží", ale bohužel jsem po vynesení a rozbaleni zboží zjistila, že zboží bylo pouze prodané jako nové, uvnitř se schovávalo používané a dokonce opravované zboží. Při vyřizování jsem se pomalu nedočkala omluvy za problémy, které mi tímto Alza způsobila, přišlo mi, že to je na denním pořádku, jelikož nikomu to ani nepřišlo divné, což je docela smutné, samotné mně se to u této společnosti stalo 2x. Pračku jsem tedy reklamovala a s tím se pojí další nekončící problémy. Domluvili jsme se na výměně pračky. Zajistili tedy svoz, který přijel úplně v jinou hodinu. Při dalším naplánovaném svozu jsem byla při příjezdu obeznámená s informací, že si jedou pouze pro reklamované zboží a že mi nový kus nevezou. Opravdu lituji, že jsem si zboží nezakoupila u konkurence, která ještě ke všemu nabízí dovoz zdarma.
GORENJE W2E72SDS
Upřímně ani nevím, zda si stojím za tím, že chci od Vás nový kus, bojím se toho, co bych zase za překvapení rozbalila. A za další se obávám, že případná reklamace, která by mohla přijít časem, by mohla být dost problematická a nepříjemná stejně tak, jako tato. Byla bych ráda za kompenzaci za ztracený čas a nepříjemné řešení, které s tím mám.
Jestliže doručené zboží neodpovídá objednávce, má spotřebitel právo jej reklamovat. V § 2169 občanského zákoníku je stanovena tzv. hierarchie nároků, které je možné při reklamaci uplatnit. Prvotním nárokem spotřebitele je nárok na opravu věci. Pokud není oprava možná, mělo by dojít k vyřízení reklamace zasláním nové věci, pokud ani to není možné, mělo by dojít k vrácení peněz.
Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu. Nejdelší možná lhůta je přitom zásadně 30 dní. Jediná výjimka je v situaci, kdy se podnikatel se spotřebitelem výslovně dohodne na delší reklamační lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Vyřízení reklamace v daném případě znamená, že v (obvykle) 30denní lhůtě by mělo být nejen rozhodnuto o reklamaci ale v této lhůtě by měl být také dodán nový kus reklamovaného zboží, pokud jste se s podnikatelem domluvili na způsobu řešení reklamace dodáním nové kusu zboží.
Pokud je reklamace řešena dodáním nového kusu zboží a v rámci prvního nákupu (původní objednávky) byla součástí nákupu povinnost podnikatele dodat zboží spotřebiteli do místa jeho bydliště, trvá tato povinnost podnikatele i v rámci řešení reklamace zboží.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), jedná se o podstatné porušení smlouvy. Dle § 2002 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, má v takovém případě spotřebitel právo odstoupit od smlouvy. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Pokud jde o kompenzaci, lze zvážit možnost domáhat se náhrady újmy dle § 2894 občanského zákoníku. Upozorňujeme však, že dle § 1925 občanského zákoníku platí, že čeho lze dosáhnout uplatněním práva z vadného plnění (tj. v reklamačním řízení), toho se nelze domáhat z jiného právního důvodu (tj. např. z titulu náhrady škody).
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši zprávu a za součinnost při řešení sporu.
Za vzniklou situaci se Vám moc omlouvám a ráda ji pro Vás ověřím společně s dalším řešením v rámci oddělení péče o zákazníky. Požádám Vás ovšem o uvedení čísla objednávky nebo reklamace, pod kterým je možné dohledat více informací.
Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám hezký den. S pozdravem Veronika, Alza.cz, oddělení péče o zákazníky.
Děkujeme společnosti za vyjádření. Žádáme spotřebitele o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.