Alza.cz a.s.

#55917Zamítnutá reklamace žehličky Philips

21.02.2022, před 3 lety

Andrea Nemčoková

Při druhém žehlení kalhot se špička nové žehličky Philips /www.alza.cz/kod/PHIZE005 zachytila o poutko pásku a ulomila se (viz foto v příloze).
Alza a servisní středisko reklamaci odmítají uznat z důvodů neodborného zacházení, což neodpovídá skutečnosti.Mezitím již tato žehlička není v prodeji na Alze.
Uvítala bych Váš názor na celou záležitost.

Vaše věrná odběratelka,

Andrea Němčoková

Žehlička Philips GC4932/20 Azur Advanced

Žádám vrátit peníze na nákup jiné značky žahličky.

21.2.2022 14:44, před 3 lety

Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

21.2.2022 17:56, před 3 lety

děkuji za Váš příspěvek a mrzí mě, že nejste s vyřízením reklamace spokojena.

Bohužel v textu Vaší zprávy neeviduji žádný referenční údaj, podle kterého bych si mohla daný případ dohledat. Mohla bych Vás v této souvislosti požádat o upřesnění čísla reklamace či objednávky, faktury nebo Váš e-mail? Následně pro Vás celou situaci blíže prověřím a budu Vás kontaktovat s informacemi ohledně dalšího postupu.
Předem děkuji za případnou spolupráci a přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení péče o zákazníky

22.2.2022 15:45, před 3 lety

Andrea Nemčoková

Na základě požadavku Alzy zasílám reklamační list v příloze.

22.2.2022 16:50, před 3 lety

děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Reklamaci jsem si ověřovala přímo s reklamačním oddělením. Dle zjištěných informací se nejednalo o vadný produkt při převzetí, jelikož nám zákazník uvedl, že k poškození došlo až při druhém použití. Z tohoto tvrzení tedy plyne, že při převzetí byl produkt bez vad. Zařízení bylo zasláno do servisu, který závadu neshledal jako záruční či výrobní vadu. Předmětem reklamace není zjišťovat jak k poškození došlo, mohlo se tak stát například pádem nebo nárazem. Vzhledem k tomu, že se nejedná o výrobní vadu, byla reklamace zamítnuta. Pokud by bylo zboží dodáno již poškozené, zákazník by poškození zajisté hlásil neprodleně po převzetí a kontrole zboží. Na zamítnutí reklamace musíme i nadále trvat, jelikož je pro nás vyjádření autorizovaného servisu směrodatné.

Přeji hezký den, Kateřina, Alza.cz - Oddělení péče o zákazníky

27.2.2022 12:20, před 3 lety

Aby mohl podnikatel reklamaci posoudit jako oprávněnou/neoprávněnou, musí zjistit, zda je nefunkčnost (anebo jiná vada) zapříčiněna špatným zacházením ze strany spotřebitele, anebo zda vznikla jinak - na chování spotřebitele nezávisle (vada materiálu apod.). Logicky tak posuzuje "jak k poškození došlo". S touto částí vyjádření společnosti se proto v žádném případě neztotožňujeme.

Za chybné považujeme tvrzení společnosti, že projeví-li vada zboží až při jeho druhém použití, plyne z toho, že při převzetí muselo být v pořádku. Právě na tuto situaci pamatuje § 2161 odst. 2 občanského zákoníku. Prosíme společnost, aby ho při řešení reklamací brala v potaz. Domněnka vadnosti při převzetí netrvá do prvního použití, ale celých 6 měsíců po převzetí zboží, byť by bylo zboží použito kupř. 50x.

Děkujeme stranám za součinnost, stížnost přeřazujeme na spotřebitele, aby se mohl k vyjádření podnikatele vyjádřit.

27.2.2022 21:26, před 3 lety

Andrea Nemčoková

Já samozřejmě s vyjádřením společnosti nesouhlasím, zejména s tvrzením, že bylo zboží při převzetí v pořádku.Očividně vypustili možnost skryté vady.
Přikládám foto defektu.

1.3.2022 18:49, před 3 lety

Dobrý den, děkuji Vám za zprávu a Váš podnět jsem nyní opět předala k prověření kolegům z příslušného oddělení. Prosím tedy o vyčkání. Děkuji za pochopení. Beata, oddělení péče o zákazníky. Alza cz

2.3.2022 08:40, před 3 lety

Děkujeme společnosti za zprávu. Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitelku, aby mohla informovat o dalším vývoji stížnosti a věc případně při smírném řešení uzavřít.

4.3.2022 11:18, před 3 lety

Andrea Nemčoková

Žádám společnost o zaslání podrobného zkušebního protokolu, na základě kterého byla reklamace zamítnuta.
Zatím eviduji pouze nic neříkající obecná vyjádření, včetně zavádějicích "právních" stanovisek, které nemají žádné opodstatnění v právním řádu.
Zároveň chci požádat d´Test o určení nezávislé renomované zkušebny, která by vypracovala kvalifikované stanovisko, které budu respektovat.
Jsme ochotni se podílet na nákladech, které bychom zpětně požadovali od společnosti.

14.3.2022 15:28, před 3 lety

Stížnost přeřazujeme na společnost, aby mohla návrhu spotřebitelky případně vyhovět. Jen doplníme, že pokud k zamítnutí reklamace dojde v prvních 6 měsících od převzetí, je podrobné odůvodnění při zamítnuté reklamaci nezbytností (jen takovým odůvodněním je totiž vyvrácena tzv. zákonná domněnka vadnosti; její právní úprava je v § 2161 odst. 2 občanského zákoníku).

Jako nezávislý orgán, který může vadnost posoudit, slouží soudní znalec, který musí být nestranný ze zákona. Ohledně znalce a nákladů na něj jsme se vyjádřili výš.

15.3.2022 13:45, před 3 lety

Dobrý den, děkuji Vám za Vaši zprávu a součinnost při řešení případu.
Na základě Vašeho přání, jsem se postarala o odeslání servisního protokolu na Vaši e-mailovou adresu.
Je mi líto, ovšem na vyřízení budeme nadále trvat a mohu Vám tedy opět doporučit posouzení soudního zanlce, který k této situaci může vydat nestranný posudek.
S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

16.4.2022 20:56, před 3 lety

22.4.2022 11:18, před 3 lety

Andrea Nemčoková

Uvítali bychom, kdyby nám d´Test doporučil soudního znalce, který by kvalifikovaně posoudil celou záležitost v reálné době.
Zaslaný zkušební protokol je na první pohled zcela nedostatečný.
Zaráží nás, že reklamační oddělení nezná základní právní normy týkající se reklamačního řízení (viz vyjádření d´Testu) a snaží se celou věc bagatelizovat plytkým tvrzením.
To je pro nás důkaz, že společnost opustila zavedené standarty a jednoznačně hájí své zájmy na úkor spotřebitele.
Proto, jako jedni z prvních zákazníků společnosti jsme se nyní rozhodli nakupovat u konkurence.

22.4.2022 16:57, před 3 lety

Stížnost přeřazujeme zpět na spotřebitele, aby mohl informovat o výsledku znaleckého posudku.

Jak jsme již uvedli v předchozím vyjádření, jsme nezávislý orgán a z tohoto důvodu nemůžeme doporučit konkrétního znalce. Jak jsme uvedli již v úvodním vyjádření: "Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci."

17.5.2022 11:52, před 3 lety