AURES Holdings a.s.

#55931GPS lokátor+doplňkové služby

21.02.2022, před 3 lety

Veronika Mrňková

v úterý 15.2.2022 jsem prostřednictvím AAA Auto uzavřela úvěrovou smlouvu na auto Škoda Octavia III (SPZ: 5AH 5832). Cena vozidla byla uvedena 239 999 Kč při okamžité platbě. Uzavřela jsem úvěrovou smlouvu prostřednictvím AAA s úvěrovou společností s tím, že si musím do vozidla nechat namontovat GPS lokátor v hodnotě 20.000 Kč + doplňkové služby v hodnotě 8.999 Ķč. Bylo mi sděleno, že bez toho úvěr nebude poskytnut. V úvěrové smlouvě je tak uvedena kupní cena vozidla 268 998 Kč. O GPS lokátoru a doplňkových službách žádná zmíňka. Pracovnice úvěrové společnosti mi následně po telefonu na infolince sdělila, že žádná taková podmínka neexistuje. Také jsem se následně dozvěděla, že provozování GPS lokátoru podléha měsíčnímu poplatku 149 Kč, což mi taky nebylo sděleno a byla mi k platbě oznámena pouze výše měsíčních splátek úvěrové společnosti po sjednanou dobu. Tím pádem mě pracovník zprostředkovatele úvěru AAA záměrně uvedl v omyl.

Moje banka mi mezitím schválila úvěr, o který jsem měla zažádáno před koupí vozidla. V tuto chvíli chci odstoupit od úvěrové smlouvy v ochranné zákonné lhůtě 14 dní a zaplatit vozidlo v hotovosti. Nechci platit ale žádný GPS lokátor+doplňkové služby. Protože to nikdo nevyžaduje a navíc zatím ve vozidle vůbec není.. Úvěrová společnost bude chtít po mě zaplatit částku 268 998 Kč, kterou vyplatila AAA, ale já nechci platit za služby o které nemám zájem a které nevyužívám.

Poplatky za GPS lokátor+doplňkové služby

Žádám o storno a vrácení poplatků za GPS lokátor a doplňkové služby v celkové hodnotě 28.999 Kč

3.3.2022 09:01, před 3 lety

Pokud prodávající tvrdil, že sjednáním zmiňovaného doplňkového zákaznického servisu je podmíněno poskytnutí úvěru, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti nebylo, mohlo by se jednat o nekalou obchodní praktiku podle § 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Dále by se mohlo jednat o uvedení spotřebitele v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, podle kterého platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné. Spotřebitel by tedy mohl namítat neplatnost uzavřené smlouvy (ohledně doplňkové služby, nikoliv ohledně samotné kupní smlouvy na automobil).

Jako nejvhodnější způsob se nám jeví namítnutí neplatnosti smlouvy z důvodu uvedení v omyl. Prodávající by v takovém případě měl spotřebiteli vrátit peníze za takto sjednanou smlouvu.

Pokud jde o zmiňovanou nekalou obchodní praktiku, má-li spotřebitel dojem, že dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele, může podat podnět České obchodní inspekci.

Pokud by v důsledku nesprávné informace vznikla spotřebiteli nějaká další škoda, mohl by ji vymáhat po prodejci v souladu s § 2950 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

10.5.2022 18:53, před 3 lety

Vážená paní Mrňková,
Vaši záležitost jsem prověřovala s kolegy z reklamačního oddělení a z pobočky. Mám informaci, že věc by nyní již měla být vyřešena. Předpokládám, že kolegové s Vámi vše v pořádku dořešili. Dejte pak prosím vědět, jak jste byla spokojená.
Děkuji, Jitka Míková, AAA AUTO

11.5.2022 09:56, před 3 lety

Komentář: Vážená paní Míková,
kontaktoval mě oblastní manažer, s kterým jsme se dohodli na kompenzaci řešené záležitosti a následně jsme s pracovníky Olomoucké pobočky sepsaly písemné vyrovnání a záležitost dořešily.
Tímto děkuji Dtest.