Albert Česká republika, s.r.o.

#55967Arogantní chování prodavačky a nejasné řešení reklamace

15 hodin 11 minut

22.02.2022, před 3 lety

Libuše Boučková

Dne 14.2.2022 jsem koupila v prodejně v Gerské ulici 22, v Plzni sadu Twist system nový. V minulosti jsem jej už měla, a byla s ním spokojena, proto jsem zvolila právě tento výrobek.
Bydlím v Líních u Plzně, takže výrobek jsem odvezla domů. Ke kompletaci sady jsem se dostala ve čtvrtek, a při umístění košíku na kyblík tento praskl. Nedokáži posoudit, zda se jednalo o chybný výlisek nebo již byl naprasklý, ale rozhodně nemohl být v pořádku. Je mi 77 let, nedokáži vyvinout takovou sílu, abych rozlomila kyblík.
V pátek 18.2.2022 jsem přinesla kyblík do zmíněné prodejny, zda by mi ho mohli vyměnit. Prodavačka na pultu informací mi sdělila, že musím přinést kompletní sadu, že takto to vyměnit nemůže. Ale že není problém, že mi vrátí peníze a mohu si koupit výrobek znovu, pokud budu chtít.
V sobotu 19.2.2022 jsem jela tedy znovu do prodejny, s kompletní sadou. Na pultu informací byla jiná pracovnice, velice neochotná. V první reakci mi odpověděla, že si mám zavolat do Německa a vyřídit si to s výrobcem. Po mých protestech, s velmi neochotným přístupem, úšklebky a poznámkami typu "to snad není pravda", sepsala reklamaci. Upozornila mne, že v žádném případě mi nevyplatí peníze, ale budu si muset vzít opravený nebo nový výrobek, pokud mi vůbec bude reklamace uznána.
Takovéto chování si opravdu musím nechat líbit? Že si mám volat do Německa výrobci?
Velmi nerada bych si odnesla ten stejný výrobek. Už mám strach, kdyby s ním něco bylo, abych opět nebyla vystavena takovému posměchu a pohrdání ze strany vaší pracovnice. Na vyřízení reklamace teprve čekám.

Libuše Boučková

Twist systém nový

Nejpřijatelnějším řešením by pro mne bylo vrácení peněz.

23.2.2022 10:18, před 3 lety

Vůči výrobci nemá kupující z titulu kupní smlouvy žádný vztah, tudíž nemůže u něho přímo uplatňovat práva z odpovědnosti za vady zboží. Závazky z vadného plnění vůči kupujícímu má pouze prodejce, a to v zákonné, popřípadě prodloužené záruční době, pokud byla sjednána.

Při nedodržené jakosti výrobku, uplatněné do 6 měsíců od jeho převzetí, se spotřebitel nachází ve výhodném postavení, neboť ze zákona platí, že věc namítaným nedostatkem trpěla již v okamžiku převzetí (tzv. vyvratitelné domněnka vadnosti zboží). Prodejce by musel prokázat opak. K prokázání opaku ale nestačí pouhé obecné tvrzení např. o nedodržení zásad zacházení s věcí, ale ideálně prokázání opaku znaleckým posudkem.

Tato domněnka vadnosti zboží, však nemá vliv, na konkrétní způsob vyřízení uznané reklamace. Pokud prodávající odpovědnost za vadu uzná, je povinen ji vyřídit jedním ze zákonných způsobů popsaných v § 2169 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Zde je stanovena hierarchie práv z vadného plnění přímo zákonem. Podnikatel se tak nutně nemusí řídit přáním spotřebitele.

Spotřebitel má právo na dodání nové věci, příp. jen její součásti, není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné. Pokud není možné věc či její část vyměnit, může odstoupit od smlouvy. Jiná je situace, pokud lze vadu bez zbytečného odkladu odstranit opravou a požadavek na novou věc by byl nepřiměřený, pak má spotřebitel právo na opravu. Právo na slevu náleží spotřebiteli vždy, pokud neuplatnil jiné právo.

Společnost AHOLD Czech Republic, a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím své infolinky. Případné spory mohou být tedy řešeny pouze ve správním, případně soudním řízení, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, která je založena na principu dobrovolnosti.