KOPECKÝ s.r.o.

#56459Změna ceny po uzavření objednávky

6 měsíců 26 dnů 2 hodiny

17.03.2022, před 3 lety

Anna Krejčová

Dobrý den,23.6.2021 jsem uzavřela závaznou objednávku vozu ALLURE PACK 1,2 PureTech 130S&S EAT8 s benzínovým motorem č.216554 za částku 562 870 Kč vč.DPH a uhradila ihned zálohovou fakturu č.*** ve výši 50 tis.Kč.
Termín dodání měl být 23.6.2021.Rozumím tomu,že z důvodu nedostatku čipů byl termín dodání stále posunován,ale komunikace s technikem už nebyla od října 2021 žádná.Odpověď technika z února letošního roku nic neřešila .Proto jsem napsala email majiteli Peugeotu s.r.o.panu Miroslavu Kopeckému.Jeho omluva a snaha řešení vyústila v to,že mi technik nabídl vozidlo s naftovým motorem do 14 dnů a nebo dodání vozu,který jsem si nakonfigurovala s tím, že se bude vyráběno v květnu 2022 a to za cenu 645 500 Kč s dodáním v červenci letošního roku. Tzn.že rozdíl je 83 630 Kč.
Technikovi jsem napsala, že požaduji vozidlo, které jsem si řádně v závazné objednávce objednala, včetně celkové konfigurace.
Případně mohu dodat veškerou emailovou komunikaci, závaznou objednávku,..

Proto jsem si Vás dovolila oslovit o radu, jak dále postupovat.

Závazná objednávka č.216554 ze dne 23.2.2021, nový vůz Allure Pack 1.2 PureTech 130S&S EAT8

Byla bych ráda, kdyby byla dodržena závazná objednávka vozu č. 216554, včetně odsouhlasené ceny ve výši 562 870 Kč.

18.3.2022 11:07, před 3 lety

V souladu se zásadou smluvního práva pacta sunt servanda, jež je vyjádřena taktéž v § 3 odst. 2 písm. d) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platí, že daný slib zavazuje a smlouvy mají být plněny.

Zároveň (obecně) platí, že smlouva nemůže být měněna jednostranně - zejména, když se jedná o podstatnou náležitost, kterou cena bezesporu je. Změna ceny je možná dohodou, nicméně v určitých případech lze změnu ceny vynucovat (a v případě nedohody smlouvu zrušit) - mimo jiné se jedná o situace, kdy by bylo plnění jedné ze stran ve zvlášť hrubém nepoměru vůči druhé. V uvedeném případě by to mohlo nastat podstatnou změnou okolností ve smyslu § 1765 občanského zákoníku.

V případě sporu by však soud (příp. jiný orgán) musel určit, zda se opravdu jedná o zvlášť hrubý nepoměr dle zmíněného § 1765 (připadá v úvahu změna ceny), nebo "pouze" o obtížnější plnění podle § 1764, kdy by podnikatel byl povinen za sjednanou cenu dodat.

V každém případě se domníváme, že spotřebitel není povinen platit vyšší částku, než která byla sjednána - měl by mít možnost od smlouvy bezplatně odstoupit a získat vynaložené finanční prostředky zpět.

13.10.2022 16:43, před 2 lety