Před 2 roky a 3 mesici jsem manželovi koupila kartáček philips sonicare. Používal ho cca rok a půl a najednou přestal fungovat. Zničehonic. Psala jsem mail do eshopu gloob.cz, že už je to delší doba od nákupu a oni mi hned napsali, že kartáček mám poslat k reklamaci. Tak jsem ho za 133 kč poslala a oni se potom vzbudili, že už je to přes 2 roky, tudíž, že mi můžou nabídnout opravu za cenu kartáčku, tj. 4000,- takže neumí vyhledávat objednávky a posilaji nejaké shity. Obchod gloob.cz rozhodně nedoporucuji
Chci vyřešit reklamaci na náklady prodejce, ne na moje
Práva z vadného plnění je spotřebitel oprávněn uplatnit tehdy, pokud se během dvou let od převzetí zboží vyskytla na tomto zboží vada. Lhůta, po kterou lze právo z vad uplatnit, je podle našeho názoru obecná tříletá promlčecí lhůta. Spotřebitel má tedy možnost uplatnit práva z vadného plnění do tří let od okamžiku, kdy se o vadě dozvěděl, resp. dozvědět mohl a měl (§ 619 a § 629 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník).
Jestliže vada vznikla ještě v záruční době, má spotřebitel nárok na bezplatnou opravu (příp. jiné právo z vadného plnění). Pokud však vada vznikla až po této době, nemůže spotřebitel reklamaci uplatnit.
Reklamace na náklady prodejce je obecně možná, avšak jak uvádíme výše, je možné, že se již o reklamaci nejedná (uplynula záruční doba) - v takovém případě by spotřebitel na úhradu nákladů nemusel mít nárok.