Expedo s.r.o.

#56670Reklamace vady

6 měsíců 15 dnů 5 hodin

28.03.2022, před 3 lety

Jan Jiránek

společnost Expedo dodala mé mamce sedačku, u které již po dodání padalo jedno opěradlo (nelze ho zajistit). Snažil jsem se nejdříve slušně zeptat, jak tento mechanismus funguje, abych zbytečně nereklamoval výrobek. Jelikož zaměstanci ani nevědí, co prodávájí a nemají prý k dispozici technika, tak mám vadu nafotit a zaslat s reklamačním protokolem. Protokol jsem zaslal, ale tato vada vyfotit nelze. A na tom stojí náš spor. Jak mám vyfotit dle mě skrytou vadu? Před 14 dny se přidalo i druhé opěradlo a proto chci řešit reklamaci. Sedačka je ode mě 35km daleko a má mamka 71 let neumí poslat fotku. Tedy bych musel absolvovat cestu 70km abych nafotil ani nevím co a navíc jim tato fotka bude zcela k ničemu. Přijde mi to jako házení klacků pod nohy a žádný prozákaznický přístup.
Nakoupeno na supermobel.cz. Reklamaci řeší expedo.cz.

Děkuji Jiránek

Rohová rozkládací sedačka ARMANDO, Naše označení: 212100

Příjezd technika, nebo výměnu zboží.
Jedná se o velkou rohovou sedačku, kterou nejsem schopný sám odeslat.

28.3.2022 09:00, před 3 lety

Pokud je zboží vadné, je vhodné uplatnit reklamaci. Pokud je zboží reklamováno v prvních 6 měsících od jeho převzetí, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že věc byla vadná už při koupi. V případě soudního sporu by musel prodávající prokázat, že věc v době převzetí vadná nebyla.

Zákon stanoví prodávajícímu povinnost rozhodnout o reklamaci ihned, u složitých případů do 3 pracovních dnů, přičemž reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena nejpozději ve lhůtě 30 kalendářních dní. Reklamace je vyřízena teprve tehdy, když vás prodávající o tom vyrozumí. Vyprší-li zákonná či smluvená lhůta, považuje se to za podstatné porušení smlouvy a spotřebitel může od kupní smlouvy odstoupit.

Vadný výrobek by měl spotřebitel zpravidla dodat do provozovny prodejce k bezprostřednímu posouzení. Výjimkou je však situace, kdy se jedná o výrobek značných rozměrů a značné hmotnosti. V takové situaci má spotřebitel v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soud ČR (sp. zn. 33 Cdo 2694/2016) povinnost "pouze" věc uschovat a umožnit k ní prodávajícímu přístup (typicky umožnit technikovi její prohlídku, popř. její odvoz). Odvoz věci podnikatelem je pro spotřebitele bezplatný (§ 1924 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Domníváme se, že rohová sedačka je výrobek nadměrných rozměrů.

13.10.2022 13:05, před 2 lety