Mironet.cz a.s.

#56674Neoprávněně účtovaný poplatek za opravu vadné desky

3 dny 3 hodiny

28.03.2022, před 3 lety

Aleš Kadlec

11. 3. 2022 jsem na e-shopu Mironetu zakoupil desku B550M-PRO-VDH (faktura č. ***). Protože Mironet mezi souvisejícími produkty desky B550M-PRO-VDH uvádí explicitně procesor AMD Ryzen 7 5700G (viz web Mironetu „související produkty“), nepředpokládal jsem, že by mělo dojít ke komplikacím. Ke komplikacím ale došlo, protože v Mironetu zakoupená deska B550M-PRO-VDH (Kód: ***, SN: ***) s AMD Ryzen 7 5700G nefungovala.
Protože deska B550M-PRO-VDH uváděné vlastnosti neměla (viz web Mironetu „související produkty“), 15. 3. 2022 jsem ji reklamoval v servisu na Centrále Praha 4 jako vadnou a předpokládal jsem, že v rámci kupní ceny bude vada bezplatně odstraněna. Vada byla skutečně odstraněna nahráním nového BIOSu a deska s AMD Ryzen 7 5700G je nyní funkční. Za odstranění vady (Bios flash + práce) si ale servis naúčtoval 500,- Kč.
Částku jsem v servisu na Centrále Praha 4 uhradil, avšak s tím, že s platbou nesouhlasím a budu po příslušných orgánech Mironetu žádat její vrácení. Za tím účelem jsem mailem kontaktoval nejdřív vedoucího Centrální reklamace Mironetu P. M. (***@mironet.cz) a po jeho negativním stanovisku dalším mailem na odkaz ochrana.zakazniku@mironet.cz, odkud se mi ozval ředitel nákupu F. U. (***@mironet.cz), který moji reklamaci rovněž zamítl.
Zamítnutí mé reklamace se opírala o stanovisko pana H., vedoucího servisního oddělení Mironetu na Centrále Praha 4. Hlavním argumentem Mironetu „je nutnost počítat upgradem BIOSu a mít s tím i zkušenosti a hlavně potřebný HW. Mironet nevidí nejmenší důvod proč by na toto mělo být upozorněno.“
K tomu jen doplním, že bez upgrade BIOSu byla deska nefunkční (vadná), protože související produkt, explicitně uvedený AMD Ryzen 7 5700G, nepodporovala. Z toho pohledu neznám důvod, proč Mironet na svém webu u desky B550M-PRO-VDH upozorňuje na související produkty, když související produkty musí podle Mironetu vybrat odborník, a to zásadně podle compatible listu výrobce.

Základní deska B550M-PRO-VDH

Žádám, aby mně bylo vráceno 500,- Kč, které jsem v servisu zaplatil za odstranění vady zboží.

31.3.2022 09:21, před 3 lety

Nemá-li zboží vlastnosti deklarované prodejcem, je možné jej reklamovat. Uplatní-li spotřebitel reklamaci v prvních šesti měsících od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Mimo to však v uvedeném případě platí, že spotřebitel je povinen platit pouze za zboží a služby, které si prokazatelně objednal (to musí dokázat prodávající). V tomto případě jde o smlouvu o dílo, kde musí být spotřebiteli cena předem známa (ne vždy musí být přesná vzhledem k povaze díla) a ten s ní musí souhlasit. Jestliže spotřebitel požadoval opravu v rámci reklamace a prodávající namísto toho provedl opravu mimo reklamaci (a tedy za finanční odměnu), není spotřebitel povinen tuto částku uhradit, neboť si toto dílo neobjednal. Pokud však byl upozorněn na to, že se bude jednat o mimozáruční opravu, má prodávající na odměnu nárok.

31.3.2022 11:26, před 3 lety

Stížnost přeřazujeme na žádost spotřebitele zpět na něj, aby měl možnost reagovat a popsat vývoj případu.

31.3.2022 14:35, před 3 lety

Aleš Kadlec

Komentář: Mironet, po zamítavém stanovisku k mé reklamaci ze dne 28.3.20220, přehodnotil dne 29. 3. 2022 své stanovisko a rozhodl se celou záležitost uzavřít formou vrácení peněz za přehrání BIOSu. K tomu jsem obdržel dobropis na částku 500kč s DPH a peníze jsem si již vyzvedl. Mironetu jsem za vstřícné řešení poděkoval. Tím považuji celou reklamaci #56674 (Neoprávněně účtovaný poplatek za opravu vadné desky) za vyřízenou a další setření nežádám.
dTestu děkuji za právní pomoc při formulaci reklamace u prodejce i stížností na těchto stránkách.

Vyjádření dTestu k uzavření případu

31.3.2022 15:53, před 3 lety

S ohledem na výše uvedené vyjádření stížnost uzavíráme s dosažením dohody. Děkujeme stranám za součinnost.