Na e-shopu Gajoshop jsem zakoupila ortopedické pantofle za cenu 599,- Kč, které byly na e-shopu firmy GAJO GROUP d.o.o., Slamnikarska 18, 1230 Domžale, Slovenia a vypadaly velmi pěkně. Když jsem obdržela dne 22.03.2022 zásilku, byly v ní úplně jiné vietnamské pantofle, které mohly mít maximálně hodnotu 50,- Kč a naprosto se nedají nosit. Když jsem chtěla vrátit peníze, zaslali mi kód reklamace 15768 pod kterým by mělo proběhnout vrácení zboží přes zásilkovnu, ale v zásilkovně mi řekli, že žádný takový kód není a že mou zásilku nemohou přijmout. Opětovně jsem mailem žádala o zaslání příslušného kódu, ale nikdo se mi už neozval. Přitom možnost vrátit zboží zpět je pouze 14 dní a já je nemohu vrátit.
Název produktu: Ortopedické sandále za 599,- Kč, P.h. 1, id-kód zboží: 321-GS-249-Silver-40, číslo faktury: CZ-MK-56507
Chci vrátit zboží a vrátit peníze
Pokud spotřebitelka využila svého práva odstoupit od smlouvy ve lhůtě čtrnácti dnů od převzetí zboží (v této lhůtě je spotřebitelka povinna prodávajícího o odstoupení od smlouvy informovat, vrátit zboží je spotřebitelka povinna až v dodatečné lhůtě 14 dní od doručení odstoupení od smlouvy prodávajícímu), je prodávající povinen vrátit spotřebitelce přijaté peněžní prostředky ve lhůtě čtrnácti dnů ode dne, kdy bylo od smlouvy odstoupeno. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení. Je-li prodávající v prodlení, má spotřebitelka právo navíc žádat zaplacení zákonného úroku z prodlení. Pokud se prodávající vyhýbá převzetí vráceného zboží, lhůta pro vrácení zboží spotřebitelce neběží. Spotřebitelce ale doporučujeme, aby si uchovala všechny dokumenty prokazující odstoupení od smlouvy a učinění pokusu o vrácení zboží v souladu s pokyny prodávajícího.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt (zahraniční subjekt se sídlem na Slovinsku), doporučujeme spotřebitelce, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátila na Evropské spotřebitelské centrum působící při České obchodní inspekci například prostřednictvím internetových stránek www.evropskyspotrebitel.cz , které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.
Kontakty na ESC ČR:
adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2