Martina Veselá

#5701Nevrácení dopravného při odstoupení od smlouvy

5 měsíců 21 dnů 15 hodin

23.01.2015, před 10 lety

Tomáš Vojta

Zakoupil jsem zboží, konkrétně dotykovou plochu pro mobilní telefon.
Po příjmutí zásilky jsem se rozhodl zboží vrátit. Odeslal jsme zásilku ve stavu, ve kterém byla i přijmuta. V průvodním dopise jsem jasně žádal o vrácení plné částky včetně dopravného. Následně mi eshop napsal, že mi vrací pouze peníze za zboží nikoliv za dopravu. Na otázku, proč mi nevrátí i dopravu, na kterou mám podle zákonu nárok mi bylo odpovězeno: "V obchodních podmínkách to máme uvedeno celkem jasně. My jsme měli náklady spojené s odesláním Vaší objednávky, takže tady není co řešit." I po dalším upozornění, že jejich jednání je protizákoné mi peníze nevrátily.

Dotyková plocha Nokia Lumia 820

Vrácení zbylé částky 120,- CZK na účet.

18.2.2015 14:42, před 10 lety

Dle § 1812 odst. 2 občanského zákoníku platí, že k ujednáním odchylujícím se od ustanovení zákona stanovených k ochraně spotřebitele se nepřihlíží. Nelze tedy vyloučit ustanovení § 1832 občanského zákoníku, dle kterého má spotřebitel právo na vrácení kupní ceny a nákladů na dodání. Jestliže však spotřebitel zvolil jiný, než nejlevnější způsob dodání zboží, který podnikatel nabízí, vrátí podnikatel spotřebiteli náklady na dodání zboží ve výši odpovídající nejlevnějšímu nabízenému způsobu dodání zboží.

Nicméně citované větě podmínky společnost neodpovídají, protože uvádí: "V případě, že kupující dle předchozích odstavců odstoupí od smlouvy, vrátí prodávající peněžní prostředky přijaté od kupujícího (kromě částky představující dodatečné náklady na dodání zboží vzniklé v důsledku kupující zvoleného způsobu dodání zboží, který je jiný než nejlevnější způsob standardního dodání zboží nabízený prodávajícím) do 14 dnů od odstoupení od kupní smlouvy kupujícím, a to stejným způsobem, jakým je prodávající od kupujícího přijal, pokud kupující neurčí jinak."

Podnikatel má dále povinnost uhradit spotřebiteli náklady spojené s vrácením zboží, jestliže jej neupozornil na povinnost nést tyto náklady v souladu s ustanovením § 1820 odst. 1 písm. g) (Směřuje-li jednání stran k uzavření smlouvy a používá-li při něm podnikatel výhradně alespoň jeden komunikační prostředek, který umožňuje uzavřít smlouvu bez současné fyzické přítomnosti stran (dále jen "prostředek komunikace na dálku") nebo směřuje-li takové jednání k uzavření smlouvy mimo prostor obvyklý pro podnikatelovo podnikání, sdělí podnikatel spotřebiteli v dostatečném předstihu před uzavřením smlouvy nebo před tím, než spotřebitel učiní závaznou nabídku také údaj, že v případě odstoupení od smlouvy ponese spotřebitel náklady spojené s navrácením zboží, a jde-li o smlouvu uzavřenou prostřednictvím prostředku komunikace na dálku, náklady za navrácení zboží, jestliže toto zboží nemůže být vráceno pro svou povahu obvyklou poštovní cestou). Splnění této informační povinnosti jsme v obchodních podmínkách nezaznamenali.

15.7.2015 15:00, před 9 lety

Podnikatelka byla o podané stížnosti informována, bohužel však dosud neprojevila zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. Případný spor tak bude možné řešit pouze v občanskoprávním řízení.

V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na lince 299 149 009.