Kiwi.com s.r.o.

#57059Proplacení poplatků

5 měsíců 29 dnů 23 hodin

20.04.2022, před 3 lety

Jan Nekvinda

Letěli jsme s manželkou do Cagliari od 25.9.2021 do 7.10.2021. Let tam byl v pořádku, při cestě zpátky jsme zjistili, že náš let byl zrušen, aniž by nás někdo informoval. Kontaktovali jsme Kiwi.com a bylo nám řečeno, že je to jejich chyba a že nám zabookují jiný let v ten den. Tam se stala další chyba a než byla odstraněna, tak bylo pozdě a museli jsme letět až další den. Kiwi nám zaplatilo hotel a dalo 20 EUR na dopravu. Druhý den už jsme letěli, ale nastal problém s odbavenými zavazadly, protože nový dopravce měl jiné podmínky. Museli jsme tak doplatit poplatky za kufry. Než jsme tak udělali, tak jsem si telefonicky ověřil u Kiwi.com, že nám tato suma (165 EUR) bude vrácena. Po příletu 10.10.2021 jsme normální cestou požádali o proplacení. Bylo nám řečeno, že žádost trvá až 3 měsíce. 1.3.2022 jsem se laskavě připomněl. Opět mi bylo řečeno, že se na tom pracuje. Od té doby jsem jim nechal 5 vzkazů a na žádný nikdo nereaguje.

V první řadě chci konečně dostat odpověď od nějaké osoby a samozřejmě požaduji proplacení slíbené částky.

26.4.2022 10:08, před 3 lety

Jestliže služba nebyla provedena ve sjednané kvalitě, může ji spotřebitel reklamovat. V uvedeném případě by ideálním nárokem bylo proplacení účelně vynaložených nákladů spojených s chybou společnosti a samozřejmě zajištění nového letu.

Protože společnost uznala svoji chybu a zavázala se k proplacení poplatků, nebudeme se zabývat oprávněností reklamace.

Dle § 430 občanského zákoníku jednání zaměstnance zavazuje společnost, nejedná-li se o zjevný exces. Jestliže tedy bylo přislíbeno proplacení nákladů, je tím společnost zavázána a musí tak učinit.

Podnikatele je možné vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a občanského soudního řádu. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva.

Zároveň nelze vyloučit, že se jedná o bezdůvodné obohacení. Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení. Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.

20.10.2022 11:14, před 2 lety