Dobrý den, kopíruji z emailu, které jsem zaslala dopravci:
1. Balík jsem při převzetí neměla šanci zkontrolovat, natož udělat zápis o tom, že byl poškozený. Kurýr mě balík podal a okamžitě se otočil a běžel k autu, pravděpodobně, aby dohnal skluz v rozvážení balíků. Převzala jsem krabici fyzicky do rukou u branky plotu, toť vše.
2. Čistička byla dobře zabalena, obalena bublinkovou folií v kartonovém obalu, fota jsem zaslala, i foto se štítkem na balíku, odesílateli.
3. Paní mě před odesláním sdělila, že balík bude odesílat jako křehý. Tato možnost je na Vašich stránkách uváděna. Nicméně ani na nafoceném štítku, ani nikde jinde na krabici jsem neviděla, že by dopravce označil balík jako "KŘEHKÉ".
Objednavatelka přepravy mě později sdělila, že samolepku "křehké" na balík lepila osobně.
Jak je možné, že samolepka potom na balíku nebyla?
4. Čistička vzduchu není vizuálně poškozena, nicméně nefunguje. Kontrolky po zapojení svítí a to je tak vše. Balík odpovídá tomu, že dostal silnou ránu, něco těžkého na něj spadlo nebo byl někam hozen.
Poškození přístroje nemusí být nutně vidět na první pohled, jedná se o elektroniku uvnitř těla čističky.
V balíku byl přístroj postaven vzhůru nohama, pokud to porovnám s nalepením štítku. Nicméně, krabice byla vycpána důkladně bublinkovou folií a mělo s ní být zacházeno jako s křehkou zásilkou. To se nestalo, protože balík utrpěl ránu, která ho deformovala.
S tím souvisí:
Objednavatel (Příkazce) je jediným legitimním vlastníkem zásilky, proto eventuální náhrady budou poukázány na jeho bankovní účet a ve věcech realizace reklamací je Poskytovatel odpovědný pouze Objednavateli.
Proč?
Pokud objednavatel posílá nějaký předmět adresátovi, který jej přijme, mění se vlastnictví tohoto předmětu.
Jak může být objednavatel přepravy legitímnim vlastníkem zásilky, pokud ta již změnila vlastníka?
Paní V. chtěla prodat čističku vzduchu a já jsem ji za jeji cenu zakoupila a peníze ji převodem z účtu zaslala.
Pokud zásilka byla přepravou poškozena, poškozeným se nestává objednavatel, ale ten, komu byla zásilka zaslána a kdo zásilku převzal "do svého vlastnictví".
Jako příklad mohu uvést Českou poštu, kde, v případě poškození, reklamaci podává příjemce zásilky (adresát) a která výslovně uvádí, že nárok na náhradu škody může uplatnit pouze adresát.
Prodejce (objednavatel přepravy) tedy obdrží peníze za zboží duplicitně, od kupce (adresáta zásilky) i přepravní služby, pokud je reklamace uznána.
3. Stahuji Vám ze stránek banky výpis z účtu, kde je platba, kterou jsem poslala paní V. za zakoupenou čističku vzduchu. Výpis z účtu zasílám v příloze tohoto emailu, zaslala jsem paní Váchalové převodem z účtu 1900,-Kč. Prosím přiložte výpis z účtu o provedené platbě ve výši 1900,-Kč k reklamaci.
4. Posílala jsem již fotografie poškozené krabice i foto samolepky s údaji na balíku + údaje z emailu, který jsem dostala od dopravce. Paní V. měla tyto data doplnit do reklamace.
Kopíruji ještě jednou údaje z emailů a zasílám znovu k doplnění:
Odeslání zásilky ***
email od p.V.: Reklamace je zamítnutá... zde co mi napsali...
Dobrý den, paní V., s politováním Vám musím oznámit, že reklamaci zásilky číslo *** nemůžeme uznat jako oprávněnou a to z níže uvedených důvodů. Příjemce zásilku převzal jako nepoškozenou a bez výhrad a s kurýrem nebyl při převzetí sepsán zápis o poškození. Dle informací od příjemce byl balík deformován, v případě, že tomu tak bylo, měl příjemce s kurýrem sepsat zápis o poškození. Dopravce v průběhu přepravy však neshledal nic nestandardního, co by nasvědčovalo možnému poškození.
Dalším důvodem je fakt, že zásilka jako celek nejevila známky vnějšího poškození. Samotné zboží taktéž nejeví známky mechanického poškození. Není tak možné prokázat, zda to, že je zboží nyní nefunkční bylo způsobeno vlivem přepravy nebo až následnou manipulací ze strany příjemce. Velice nás celá tato situace mrzí, nicméně z výše uvedených důvodů nemůžeme Vaši reklamaci uznat jako oprávněnou. Věřím, že případná další spolupráce bude probíhat bez komplikací. Děkujeme za pochopení.
Balíček jsem převzala přes plot, ani jsem nepodepsala, kurýr utíkal zase pryč. Bohužel, balík bez samolepky "křehké", naražený, čistička nefunkční a nemám právo reklamovat jako poškozená strana.
zaslání čističky vzduchi ionic care jako křehké prostřednictvím služby chytrý balík
Reklamace, vzhledem k informacím, které jsem "chytrému balíku poskytla" na info@chytrybalik.cz, měla být uznána.
Balík, který byl zaslán jako křehký, mě byl doručen v naražené deformované krabici bez samolepky KŘEHKÉ a bez mého podpisu o převzetí, natož o možnosti sepsat zápis o škodě. Převzala jsem pouze fyzicky u zahradní branky a kurýr běžel dál.
Další komunikace je v emailech s p.V., která uvádí, že samolepku křehké na balík lepila.
Chytrý balík považuje za poškozenou stranu objednavatele = svého klienta, nikoli adresáta (příjemce balíku, který službu neobjednával).
Ve skutečnosti je poškozenou stranou ten, kdo za balík zaplatil a stal se tak jeho vlastníkem.
Ve skutečnosti je poškozenou stranou adresát = ten komu byl předmět v balíku určen a kdo se převzetím balíku stává jeho vlastníkem.
Úvodem k tomu, kdo je poškozený:
Smlouva o přepravě věci se řídí (mimo jiné) § 2555 a násl. občanského zákoníku. Smlouva je dvoustranná, přičemž stranami jsou odesílatel a dopravce.
Protože tuto smlouvu uzavírá odesílatel, je logické, že v případě nesplnění smlouvy bude on tím poškozeným. Odesílatel totiž zpravidla ručí za průběh přepravy a škoda přechází na příjemce až v době převzetí zboží - pokud tedy dojde k poškození dříve, poškodí se zboží, které je stále majetkem odesílatele, neboť i vlastnictví přejde na příjemce až samotným převzetím věci.
Pokud by se za poškozeného považoval příjemce, snadno by došlo k situaci, kdy zboží nebude převzato z důvodu poškození, společnost by příjemci vyplatila škodu a zároveň by odesílatel (prodávající) musel vrátit finanční prostředky, které od adresáta (kupujícího) přijal, neboť by v opačném případě došlo k bezdůvodnému obohacení ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku.
Dopravce tak jedná pouze v souladu se zákonem a případné výtky k tomu, koho označuje za poškozeného, lze nejspíše směřovat pouze k zákonodárcům. S ohledem na výše uvedené se však domníváme, že právní úprava je pro tento případ dostatečná a logická.
K reklamaci:
Jak vyplývá z výše uvedeného (a dle popisu se tak i stalo) - pokud nebyla služba poskytnuta nebo nebyla poskytnuta ve sjednané kvalitě, je vhodné uplatnit reklamaci. Při uplatnění reklamace může spotřebitel žádat řádné poskytnutí služby, přiměřenou slevu, případně může od smlouvy odstoupit, pokud vadné plnění ze strany podnikatele bylo podstatným porušením smlouvy (pokud se dá předpokládat, že by spotřebitel smlouvu neuzavřel, věděl-li by o porušení smlouvy).
Pokud však smlouvu o přepravě uzavíral se společností prodávající, je za včasné doručení zboží odpovědný právě on, protože povinnost dodat zboží je dle českého práva splněna dojitím zboží do místa dodání, tj. standardně do bydliště spotřebitele. Prodávající je v takovém případě také oprávněn uplatnit reklamaci u svého smluvního partnera, pokud služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou.
Spotřebitelům doporučujeme, aby v podobných situacích řešili poškození krabice ihned - ideálně s řidičem. Není-li to možné, lze kontaktovat dopravce či prodávajícího telefonicky a pořídit dokumentaci poškození.
Zároveň považujeme za vhodné dodat, že v případě, kdy je reklamace uplatněna ve lhůtě 6 měsíců od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Nejsme si však jistí, zda tato reklamace může být úspěšná, neboť se s největší pravděpodobností jedná o mechanické poškození.